Frigul și lipsa luminii naturale le bagă în depresie pe gravide! Ce e de făcut?

27 februarie 2018 15:23   Sănătate
Ultima actualizare:

5% dintre femei suferă de o tulburare afectivă sezonieră, un tip de depresie care se instalează în zilele mai scurte de iarnă și durează până primăvara.

„Schimbarea stării de spirit în cazul femeilor însărcinate este declanșată de micșorarea zilelor din timpul lunilor de iarnă și poate fi înrăutățită de temperaturile scăzute și de lumina slabă a soarelui. În multe dintre cazuri, apar simptome precum depresie, pierderea interesului chiar și pentru activități plăcute, oboseală. Persoanele cu astfel de simptome dorm și mănâncă mai mult, spre deosebire de persoanele cu depresie majoră care tind să aibă dificultăți de somn și nu au apetit”, explică dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Sarcina și tulburarea afectivă sezonieră

Un studiu efectuat pe 19 femei însărcinate, cu depresie a constatat că cele evaluate în zilele în care a existat mai puțină lumină naturală (cum sunt zilele de iarnă) au avut simptome severe, în timp ce cele evaluate într-o zi lungă de vară au avut doar simptome ușoare.

„Dar pentru femeile care nu se confruntă deja cu depresie prenatală, cercetarea nu sugerează că sarcina este un factor de risc pentru dezvoltarea SAD. Sarcina poate declanșa depresia, dar sezonul rece poate înrăutăți și mai mult starea de spirit”, spune specialistul.

Ce cauzează această tulburare?

Deși pare intuitiv că zilele mai întunecate ar putea duce la stări mai proaste, specialiștii cred că apar schimbări în momentul producerii melatoninei, un hormon produs noaptea, care semnalează corpului că este timpul să dormi.

Potrivit acestei ipoteze, oamenii continuă să producă melatonină până mai târziu în diminețile de iarnă, pentru că soarele răsare mai târziu, făcându-i să se simtă obosiți atunci când ar trebui să se trezească.

Cum se tratează?

Terapia cu lumină implică ședințe în fața unei surse speciale de lumină puternică, între 30 de minute și două ore, la scurt timp după trezire. Pentru persoanele care au o astfel de criză seara, o sesiune rapidă în fața unei surse luminoase la apus ar putea ajuta, de asemenea.

Cu toate că majoritatea pacienților obțin o modificare a stării după terapia cu lumină, un studiu recent realizat de Rohan și colegii săi a sugerat că terapia comportamentală cognitivă ar putea avea un beneficiu mai durabil.

Nu există nici un motiv ca femeile însărcinate care se confruntă cu depresie sezonieră să nu fie eligibile pentru terapie cu lumină. Cu toate acestea, se observă că, în perioada postpartum, femeile care alăptează nu ar trebui să se expună în fața cutiei de lumină, deoarece lumina puternică ar putea afecta ochii nou-născutului.

Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, depresia asociată cu sezonul de iarnă este tratabilă.

Dacă întâmpinați simptome de depresie în timpul sarcinii, este important să vă informați medicul ginecolog.

Mai multe