Fructele uscate, sursă de energie şi vitalitate
Dr. Ovidiu Bojor a identificat în lumea vegetală seminţele, legumele şi fructele care asigură nu numai sănătatea organismului, ci oferă şi şansa unei longevităţi de calitate. Dieta vieţii lungi, sănătoase şi active poate fi începută chiar în Postul Mare.
De la aşa-zisele “fructe uscate” se consumă sâmburele, foarte bogat în substanţe nutritive, dar cu un conţinut redus de apă. În fructele uscate (alunele, castanele comestibile şi nucile) sunt prezente în cantităţi remarcabile sărurile de potasiu, calciu, fier şi fosfor, precum şi vitaminele B1 şi B2.Datorită valorii nutritive foarte mari, alunele sunt recomandate tinerilor aflaţi în creştere, persoanelor anemice, femeilor în timpul gravidităţii, copiilor debili şi persoanelor de vârsta a treia. Se consumă ca atare sau măcinate, în amestec cu miere. Un aliment energetic natural pentru sportivi şi alpinişti se prepară din părţi egale de alune, nuci, stafide şi miere.Valoarea nutritivă le conferă castanelor proprietăţi energizante şi remineralizante în asteniile fizice şi intelectuale. Nu întâmplător, castanele comestibile au fost supranumite “pâinişoare naturale”. Sunt recomandate copiilor şi persoanelor în vârstă. Se consumă coapte, fierte sau sub formă de piure după masa de prânz sau seara.Nucile au, sub raport energetic şi plastic, o valoare biologică excepţională, favorizând unele funcţii metabolice. Sunt recomandate în alimentaţia celor slăbiţi şi în stare de convalescenţă. Miezul nucilor asociat în părţi egale cu miere constituie un aliment energetic aproape complet. Fructele uscate satisfac pe deplin necesităţile nutritive ale omului obişnuit în perioada postului.
Apa de la robinet se bea doar filtrată
Deoarece asigură eliminarea toxinelor din organism, o bună hidratare e necesară zilnic. Cu atât mai mult, se impune în perioada sărbătorilor. Se vor evita băuturile care conţin edulcoranţi, arome artificiale, conservanţi, cofeină etc. O hidratare corectă (1,5-2 litri) se face cu apă de izvor, apă plată, infuzii de plante, supe de legume, sucuri din fructe (diluate 1/1 cu apă plată). Apa de la robinet poate fi folosită numai trecută printr-un filtru special, care reţine clorul şi metalele grele.