Fructele zemoase, bune la micul dejun
Mai ales vara, pe caniculă, nutriţioniştii ne îndeamnă să consumăm cât mai multe fructe. Bogate în vitamine, minerale şi fibre, ne sunt necesare ca să fim energici, în formă şi sănătoşi. Iată când şi cum e bine să le mâncaţi!
Fructele sunt consumate, în general, ca desert, însă acest obicei le face greu digerabile. Specialiştii ne sfătuiesc ca fructele zemoase şi acide (lămâi, portocale, grepfrut) să fie consumate înainte de masă sau, dacă e posibil, trebuie să constituie ele singure o masă. Este mai bine să le consumăm dimineaţa, separat de orice alt aliment, pentru a evita fermentaţia. Toate fructele zemoase sunt purificatoare pentru organism, în timp ce fructele dulci (smochine, piersici, pepene) şi oleaginoasele au proprietăţi nutritive deosebite. Fructele culese coapte furnizează elemente care vitalizează organismul – fier, calciu, sodiu, sulf, siliciu, iod – şi astfel constituie remedii valoroase pentru anumite boli.
Bune în stare naturală
Trebuie să evităm fructele coapte artificial, tratate cu substanţe chimice şi conservate în diferite moduri. Fierte, ele pierd o parte din vitamine, pierdere care este accentuată dacă se foloseşte zahăr la îndulcit.
Sucul fructelor constituie „esenţa vitală” a plantelor, iar curele cu sucuri proaspete sunt recomandate pentru detoxifierea organismului (curăţă intestinul, purifică sângele şi ajută rinichii să elimine eficient toxinele).
De asemenea, fructele sunt folosite, prin excelenţă, în tratamentele de înfrumuseţare şi reîntinerire. Ele reprezintă însă şi cea mai bună cale pentru a învinge hipertensiunea, hipercolesterolemia şi bolile reumatice.