Fumezi? Iată la ce riscuri îi expui pe copii!

12 august 2014 9:37   Sănătate
Ultima actualizare:

Se știe că încă înainte de a se naște,s fătul poate fi influențat de alegerile mamei. Una dintre acestea este fumatul, obicei pe care, de multe ori îl, au ambii părinți. Cât de mult este afectat copilul, la ce boli este expus – la toate aceste întrebări îți răspunde specialistul nostru.

Fumatul rămâne principalul factor de risc pentru bolile respiratorii și nu numai, au arătat nenumărate studii în ultimii ani. Situația este cu atât mai delicată în cazul copiilor care sunt expuși fumului de țigară.

„Acest obicei poate afecta atât mama în timpul sarcinii (complicații la naștere), cât și pe nou născut (retard de creștere în greutate). Chiar dacă aparent fumatul în alt spațiu al locuinței ar evita contactul direct al copilului cu nicotina, acest lucru nu este valabil. Particulele de nicotină cad în timpul fumatului pe pielea și hainele fumătorului, astfel fiind transportate în casă și inhalate de cel mic“, explică medicul Corina Cîlcic, șef Secție Pediatrie, Spitalul Sanador, București.

Risc mai mare de moarte subită la sugari

Spre deosebire de adulți, cei mici au nevoie de protecție suplimentară când vine vorba de fumat, mai ales că fumul degajat de țigară sau pipă poate conţine aproape 4.000 de produse chimice toxice, inclusiv unele care cauzează cancer. Riscul este cu atât mai mare în cazul sugarilor, atenționează specialiștii.

„Sugarii ai căror părinți fumează au un risc mai ridicat de moarte subită. Și asta datorită creșterii concentrației de nicotină în plămâni. Numeroase studii epidemiologice au arătat că reducerea tabagismului, mai ales al mamei ar reduce riscul de moarte subită a sugarului la jumătate din cazuri“, adaugă medicul pediatru Corina Cîlcic.

Copiii pot face mai des boli respiratorii

Substanțele nocive din fumul de țigară (metale grele, oxizi de azot) irită ochii, nasul şi gâtul copilului, afectândui plămânii. Mai ales în cazul expunerii directe la fumul de țigară, cantitatea de nicotină ajunge să influențeze mucusul bronșic, acesta fiind considerat „bariera de protecție“ a aparatului respirator.

Citește continuarea articolului pe clicksanatate.ro.

Mai multe