Gălbenelele, bune pentru amigdalită şi fiere
Bine cunoscutele gălbenele se folosesc de sute de ani în medicina populară, în special pentru afecţiuni biliare şi intestinale. Au acţiune antiinflamatoare, antiseptică, antimicrobiană, cicatrizantă, stimulând vindecarea şi regenerarea ţesuturilor. Citeşte revista „Click! pentru femei“ pentru a afla cum să le foloseşti!
Alungă crizele de fiere
Manifestate prin dureri în partea dreaptă, imediat sub coaste, greţuri, gust amar, balonări, vărsături, crizele de fiere pot fi alinate cu gălbenele. Florile au rol antiinflamator, sedativ. Stimulează secreţia bilei şi evacuarea acesteia. Peste două linguriţe de plantă uscată toarnă o cană cu apă clocotită. Lasă să se infuzeze 15 minute, apoi bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor. Infuzia nu e recomandată femeilor aflate în ultima perioadă a sarcinii. Lichidul este bun şi contra colecistitelor - inflamaţii acute sau cronice ale peretelui vezicii biliare.
Remediu pentru răguşeală şi amigdalită
Ceaiul de gălbenele are rol antibacterian. Foloseşte o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă şi fă gargară de mai multe ori pe zi. În amigdalită, foloseşte pentru gargară 30 de picături de tinctură de plantă, diluate cu puţină apă - de trei ori pe zi.
Calmează problemele gastrice
Gălbenelele calmează inflamaţiile gastrice. Pune două linguriţe de floare uscată într-o cană mare cu apă clocotită. Bea ceai de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Contra iritaţiilor ochiului
Infuzia calmează iritaţiile oculare, produse de orele lungi petrecute în faţa calculatorului sau la televizor, dar şi de substanţele poluante din oraşe. Prepară o infuzie din flori de gălbenele şi foloseşte câteva picături din lichidul călduţ pentru a-ţi clăti ochii.
Mai poţi aplica, pe pleoape, comprese cu infuzie călduţă, preparată astfel: patru linguri cu flori la o cană cu apă clocotită. Lasă 20 de minute la infuzat şi strecoară.
Ameliorează simptomele ulcerului
Pune împreună 20 g gălbenele, 20 g troscot, 20 g tătăneasă, 10 g roiniţă. Ia o linguriţă cu vârf din amestec şi lasă la infuzat într-o cană cu apă clocotită, 5 minute. Strecoară, bea trei căni pe zi, eventual îndulcite cu miere. De asemenea, mai poţi prepara următorul leac: amestecă într-o pungă de hârtie 100 g gălbenele, 100 g coriandru, 100 g răchitan, 100 g sunătoare, 100 g salvie, 50 g vâsc, 50 g cicoare, 100 g busuioc. Seara, ia cinci linguri din amestec, adaugă-le într-un litru de apă rece plată, lasă până dimineaţa. Bea lichidul pe parcursul întregii zile.