Gălbenelele, campioane la îngrijirea pielii

13 septembrie 2021 8:22   Sănătate
Ultima actualizare:

Una dintre primele întrebuinţări asociate cu gălbenelele este îngrijirea pielii. Graţie acţiunii calmante, cicatrizante şi antibacteriene, preparatele cu gălbenele ajută la refacerea afecţiunilor pielii: înţepături de insecte, tăieturi, arsuri, cuperoză, acnee, micoze, herpes, dermatite. Nu în ultimul rând, îngrijeşte foarte bine şi tenul.

Pentru îngrijirea pielii, gălbenelele ”se laudă” cu: ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, mucilagii, răşină, polizaharide, acizi aromatici, dar şi saponine, glicozide şi steroli. Petalele florii conţin helianol, care are un puternic efect anti-inflamator atunci când este aplicat pe piele. Extractele de gălbenele se prezintă sub formă de ulei, tinctură, ceai, sau distilat, putându-se folosi ca ulei esenţial sau ca distilat lichid (hidrolat). 

Bune pentru toate tipurile de ten 

Gălbenelele pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, indiferent dacă acestea sunt grase sau uscate. Sunt foarte des folosite în compoziţia cremelor antiîmbătrânire sau în loţiunile pentru piele sensibilă, uscată şi degradată. Prezenţa saponinelor, a răşinilor şi a uleiurilor esenţiale din flori conferă extractului de gălbenele efecte antiseptice, de vindecare şi calmare, care sunt foarte benefice şi utile în tratarea pielii crăpate, inflamate, uscate sau degradate. Componentele solubile în grăsimi, cum ar fi uleiul esenţial al galbenelelor, sunt foarte bune pentru stimularea vindecării rapide a rănilor. De asemenea, sterolii solubili în grăsimi ajută la menţinerea pielii întinse şi sănătoase, cu un aspect plin. 

Uleiul de gălbenele, mereu la îndemână 

Uleiurile, gelurile şi unguentele de gălbenele videcă gastritele, eczemele, rănile, arsurile solare sau înţepăturile. Folosirea acestei plante duce la creşterea fluxului sanguin în corp, mai ales în zonele pielii care sunt afectate. Acest fapt contribuie la reînnoirea şi reconstrucţia pielii. Ţesuturile inflamate şi umflate pot fi tratate foarte repede datorită proprietăţilor vindecătoare ale uleiului de gălbenele. Pielea uscată, eczemele şi hemoroizii răspund şi ele foarte bine la componentele triteptenice ale gălbenelelor. Reducerea inflamaţiilor este cheia către reducerea durerilor. Uleiul de gălbenele este folosit frecvent pentru tratarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a iritaţiei de scutec, a pielii crăpate sau a altor erupţii şi iritaţii. Este bine să-l aveţi mereu la îndemână în farmacia casei. De asemenea, gălbenelele sunt de un real ajutor în tratarea piciorului de atlet, a ciupercilor şi micozelor, a herpesului, a tăieturilor minore, a muşcăturilor de insecte, a veninului de păianjen, a ulcerelor picioarelor, a escarelor. Reprezintă un tratament excelent pentru venele varicoase şi ulcerele venoase, conform www.sfatulmedicului.ro. 

Mai multe