Ce este «Ghee» sau untul clarificat, ideal pentru persoanele cu alergie la lactoză
Ghee este un tip de unt clarificat. Este mai concentrat în grăsimi decât untul obișnuit, deoarece apa și substanțele solide din lapte au fost îndepărtate, însă cel mai mare avantaj este acela că poate fi consumat fără probleme și de persoanele cu alergie la lactoză.
Ce este ghee-ul?
Untul ghee fost folosit în culturile indiene și pakistaneze de mii de ani. Termenul provine din cuvântul sanscrit care înseamnă „stropit”. Ghee a fost creat pentru a preveni stricarea untului pe vreme caldă.
Pe lângă gătit, este folosit îde indieni în medicina alternativă Ayurveda, unde este cunoscut sub numele de ghrita. Un avantaj major este acela că ghee-ul nu necesită refrigerare și poate fi păstrat la temperatura camerei timp de câteva săptămâni. De fapt, la fel ca uleiul de cocos, poate deveni solid atunci când este păstrat la temperaturi scăzute.
Cum se prepară untul ghee?
Ghee este ușor de făcut acasă folosind un singur ingredient simplu: untul nesărat.
Pentru a începe, tăiați 450 de grame de unt în cuburi și puneți-le într-o tigaie sau o oală mare și lăsați la foc mic.
Când untul începe să se topească, mai lăsați pe foc câtva minute. Folosind o lingură cu fantă, îndepărtați orice spumă sau substanțe solide din lapte care plutesc la suprafață.
Lăsați ghee-ul să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când substanțele solide din lapte încep să se scufunde și textura capătă o culoare aurie. Ghee-ul trebuie de asemenea să devină foarte parfumat, cu o aromă bogată, de nuci.
După ce este gata, stingeți focul și lăsați ghee-ul să se răcească câteva minute.
În cele din urmă, folosiți un tifon sau un filtru de cafea și strecurați ghee-ul într-un recipient de sticlă cu capac.
Ghee de casă poate fi păstrat la temperatura camerei timp de 3-4 luni sau refrigerat până la 1 an.
Diferența dintre ghee și untul obișnuit
Atât ghee-ul cât și untul conțin aproape 100% din calorii din grăsimi.
Ghee conține o concentrație puțin mai mare de grăsimi, însă în general, diferențele dintre cele două sunt mici, iar alegerea unuia față de celălalt nu vă va afecta sănătatea.
Cu toate acestea, ghee-ul nu conține zahăr din lapte, lactoză și cazeină din proteina din lapte, în timp ce untul conține cantități mici din fiecare. Pentru persoanele care au alergii sau sensibilități la aceste componente ale lactatelor, ghee-ul este alegerea mai bună.