Ghiozdan de maximum un kilogram, la clasa întâi

6 septembrie 2014 20:32   Sănătate
Ultima actualizare:

Abecedar, carte de matematică, bloc de desen şi caiete, penar, creioane şi cutie de carioci... plus o mică gustare, sticluţa de apă. Toate acestea ocupă loc în ghiozdanul unui copil de clasa întâi. Sunt mărunte, dar multe, şi se adună, iar pentru spatele lui, neobişnuit cu greutatea, poate fi un şoc.

Potritiv profesorului dr. Gheorghe Burnei, şeful clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Marie Curie din Bucureşti, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 5-7% din greutatea copilului. Astfel, dacă un copil de 7 ani, care păşeşte pentru prima dată pe poarta şcolii, are circa 20 de kilograme, greutatea pe care o poate duce în spate ar trebui să fie de 1 kg.

„Dacă cel mic poartă frecvent greutăţi mari în spate, poate să-şi deformeze postura, să stea mai aplecat, iar în timp poate face cifoză permanentă, cu modificări la nivelul vertebrelor. Ghiozdanul uriaş poate dezvolta şi agrava o scolioză idiopatică, poate da dureri de spate. Vârsta cea mai sensibilă este la 7-9 ani”, spune medicul ortoped, care ne spune şi cum se poartă corect ghiozdanul:

Pune-l pe copil să-l încerce, înainte de a-l cumpăra, să vedeţi dacă se simte confortabil cu el în spate.

Bretelele nu trebuie să fie prea înguste, nici prea strânse şi să aibă exact aceeaşi lungime. Dacă una e mai scurtă decât cealaltă, greutatea nu va fi distribuită proporţional pe ambii umeri.

Trebuie să se sprijine pe zona lombară şi pe porţiunea posterioară a bazinului.

Se ţine pe ambii umeri, nu doar pe unul.

Dacă devine prea greu, o soluţie ar fi achiziţionarea unui ghiozdan tip troler, care să poate fi tras pe rotiţe.

Pe cât posibil, dacă îl duci şi îl aduci de la şcoală, nu-l lăsa pe el să care ghiozdanul, ci ajută-l tu.

Ce poartă zilnic în spate copiii noştri

La clasa întâi, ghiozdanul unui copil conţine carte de matematică şi abecedar, fiecare cu câte un caiet, bloc de desen, penar cu creion, gumă de şters, stilou, carioci sau creioane colorate, plus gustarea. Până în clasa a patra, greutatea ghiozdanului creşte vertiginos, odată cu numărul de materii, aflăm de la Anamaria Cozma, învăţătoare la o şcoală din Bucureşti: „Un copil de clasa a patra face ore de română, matematică, istorie, geografie, religie, ştiinţe, muzică, limbă străină şi educaţie plastică. La fiecare materie are cel puţin câte o carte şi un caiet, plus culegerile şi caietele speciale. Zilnic are 4 - 5 ore de şcoală, astfel încât în ghiozdan se adună până la 5 cărţi şi 5 caiete”, spune învăţătoarea. 

Adulţii nu trebuie să poarte geanta pe acelaşi umăr

Chiar dacă sunt „mari” şi pot să care greutăţi, nici adulţii nu sunt aşa rezistenţi precum cred. Femeile au ajuns să care zilnic „pietre de moară” în modernele lor genţi supradimensionate, iar bărbaţii le urmează îndeaproape cu rucsacurile lor pentru laptop sau cu borsetuţe din care nu lipsesc tableta, telefonul, portofelul etc. Profesorul Burnei spune că geanta de umăr nu ar trebui să fie mai grea de 1 kg. Problema apare dacă porţi zilnic mai multe ore greutate pe acelaşi umăr.

„E bine să alternezi, să porţi azi geanta pe un umăr, mâine pe altul. În caz contrar, apare un dezechilibru static şi dinamic, umărul pe care poţi greutatea coboară mai mult decât celălalt. Pot apărea retracţii musculare însoţite de dureri de umăr, iar dacă persoana în cauză are şi afecţiuni ale coloanei, apare un sindron radicular, ce presupune amorţirea mâinii până la pareză”, explică Gheorghe Burnei. 

Mai multe