Greşeli care îţi strică ochii
6 iulie 2019 12:42
Sănătate
Ultima actualizare:
Nu îţi scade acuitatea vizuală dacă stai mult cu ochii în calculator, dacă nu porţi ochelari de soare sau nu mănânci morcovi. Sunt alte lucruri care afectează cu adevărat sănătatea ochilor. Medicul oftalmolog Diana Năstase ne spune care sunt acele greşeli pe care le fac oamenii fără să ştie cât de mult îşi pun în pericol vederea.
- Frecatul la ochi. Una e să te freci la ochi când îţi e somn, alta e să faci asta frecvent, ca un tic. „Pe termen lung, poate duce la keratoconus, o deformare a corneei destul de greu de tratat, fiind nevoie de transplant sau de implantarea unor inele în cornee, ori de purtarea unor lentile de contact dure. Un copil care se freacă la ochi seara, înainte de culcare, este clar că îi e somn. Însă dacă are obiceiul de a se freca în restul timpului, este semn că poate avea un viciu de refracţie şi trebuie să poarte ochelari. Ochiul nu trebuie frecat”, spune dr. Diana Năstase, medic specialist oftalmolog în cadrul Policlinicii Ministerului de Interne.
- Porţi ochelari de soare de proastă calitate. Ochiul are un mecanism natural de apărare şi de adaptare la lumină. Când lumina e puternică, pupila se contractă pentru a nu permite pătrunderea unei cantităţi mari de ultraviolete direct în ochi. Când intensitatea luminii scade, cum se întâmplă seara, pupila se dilată şi permite pătrunderea luminii. Ochelarii de soare de proastă calitate dau falsa impresie că ne protejează, blochează lumina, lasă pupila să se dilate, dar nu blochează razele ultraviolete care au drum liber în ochi. „Astfel de ochelari fac mai mult rău decât bine”, atrage atenţia specialistul.
- La fel de rău face purtarea ochelarilor fără prescripţie, cumpăraţi de la piaţă, „pe încercate”. E neapărat nevoie de recomandarea unui medic pentru stabilirea dioptriilor.
- Solarul. Este extrem de periculos pentru ochi. Lumina pătrunde chiar şi prin pleoapa închisă, provocând leziuni maculare şi retiniene. Dacă nu puteţi renunţa la el, folosiţi ochelari cu factor de protecţie.
- Cum poţi lua herpes ocular. Aşa cum există herpes bucal şi vaginal, la fel se poate face herpes ocular. Presupune apariţia unei eroziuni pe cornee, care se vede doar la microscop, dar simptomele sunt neplăcute: jenă la clipit, lăcrimare, înroşirea ochiului, senzaţie de corp străin, sensibilitate la lumină. „Herpesul ocular se transmite foarte uşor prin pensule, mascara, produse cosmetice testate în magazin sau împrumutate de la o persoană la alta, dar şi de pe obiecte contaminate, cum ar fi prosopul. Odată integrat în ADN, virusul se activează când imunitatea e scăzută”, spune medicul.
- Genele false. Multe femei ajung la urgenţă pentru că le pun la saloane neacreditate, unde se folosesc produse de slabă calitate. „Lipiciul acela poate face arsuri corneene, alergii de pleoapă, e nevoie apoi de pus picături, dat cu unguente şi ţinut ochii pansaţi. Prin urmare, nu faceţi un astfel de experiment înaintea unui eveniment important”, vă sfătuieşte dr. Diana Năstase.
- Spălatul cu ceai de muşeţel. Multe persoane încearcă să-şi calmeze iritaţiile pleoapelor, un ulcior sau o conjunctivită punând comprese cu ceai de muşeţel. E greşit, atrage atenţia medicul oftalmolog Diana Năstase: „Ceaiurile sunt puternic alergene şi pot da edem de pleoape. În zona ochilor te speli doar cu apă şi săpun de copii, sau cu ser fiziologic. Unii pacienţi mai pun sevă de viţă de vie, considerată un elixir care limpezeşte ochii. E o altă greşeală! Toate plantele şi copacii au ciuperci pe ele şi poţi contacta o infecţie fungică de care nu mai scapi cu lunile”.
- De ce nu e bine să te culci machiată. În afară de faptul că îţi strici pielea, culcatul nedemachiată îţi afectează şi ochii. „La baza genelor există nişte glande care secretă o componentă a filmului lacrimal. Machiajul le poate astupa, secreţia lacrimală se acumulează în interiorul glandelor şi apare ulciorul sau alte probleme la baza genelor”.