Gripa 2019. Experții spun că există un risc crescut de accident vascular cerebral dacă ai luat contact cu virușii!
Anul acesta gripa a reușit să se extindă până a ajuns la nivel de epidemie, făcând multe victime în rândul celor pe care i-a prins, din păcate, cu imunitatea la pământ. Virusul este responsabil de 67 de decese la noi in țară și se pare că rămâne în continuare periculos chiar și după ce stările gripale cauzate de acesta par să treacă. Iată ce spun specialiștii!
Bilanțul deceselor cauzate de virușii gripali a ajuns la 67, România confruntându-se cu epidemie de gripă în această perioadă. Situația este cu atât mai periculoasă, cu cât specialiștii au efectuat un studiu ale cărui rezultate sunt cel puțin îngrijorătoare. Se pare că gripa poate provoca, pe lângă febră mare și dureri de cap, sângerări cerebrale care pot pune în pericol viața celor contaminați cu virușii respectivi.
Două studii recente, realizate la Universitatea Columbia, arată că după gripă există un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC). Se pare că probabilitatea de a face un atac cerebral în următoarele 14 zile după contractarea bolii este cu 40 la sută mai mare, iar riscul se menţine la acest nivel chiar şi la un an distanţă.
O posibilă explicație ar fi faptul că gripa provoacă o inflamare în corp care face victimele mai vulnerabile la astfel de evenimente vascular-cerebrale.
Cel de-al doilea studiu atrage atenţia că, în primele 30 de zile de la contactul cu virusul, există riscul de rupturi de artere în zona gâtului, potrivit Digi 24. Acestea reprezintă principalul factor pentru apariţia accidentelor vascular cerebrale în rândul adulţilor tineri. În plus, medicii susțin că efectele negative sunt şi mai periculoase în cazul în care pacienţii cu gripă se confruntă și cu alte afecţiuni.