Gutuia-doctor de familie

14 septembrie 2012 12:25   Sănătate
Ultima actualizare:

Acum, la început de toamnă, riscul de viroze este crescut şi de aceea specialiştii ne recomandă o cură cu  gutui care să fortifice sistemul imunitar.

Datorită substanţelor active importante pe care le conţine: hidraţi de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum şi minerale (potasiu-125 mg, fosfor -95 mg, calciu-55 mg),  gutuia are proprietăţi terapeutice valoroase: este astringentă, emolientă, digestivă, tonică şi expectorantă. Gutuia poate fi valorificată sub diferite forme: proaspătă, coaptă, fiartă sau uscată prin deshidratare.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul gutuilor în stare proaspătă, ca o  hrană excelentă pentru ficat. De asemenea, acţiunea substanţelor  pectice din fruct este remarcabilă: reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină  substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele.

De asemenea, pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin hidratare sau prelucrate sub formă de  peltea, de dulceaţă, de compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii. Ca remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient, se folosesc seminţele.

Gutuia stimulează pofta de mâncare. De aceea, pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare, fructul dulce-acrişor este un remediu foarte bun. Un mic dejun poate fi pregătit din următoarele ingrediente: pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere. Acestea se amestecă şi se consumă imediat. După această gustare hrănitoare, copilul anemic trebuie să bea şi câte o ceaşcă cu ceai din măceşe sau din scoruşe. Tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.

Aciditatea din compoziţia gutuii înlătură senzaţia de greaţă după o masă îmbelşugată. De asemenea, adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia. Toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Se consumă, zilnic, câte un pahar, înainte de masă, vreme de 30 de zile.

Substanţele active conţinute de gutui sunt tonice  pentru ficat. În acelaşi timp, dieta cu gutui stimulează  activitatea hepatică. De curând, specialiştii japonezi au descoperit în coaja gutuilor substanţe active antivirale care inhibă înmulţirea microorganismelor, vinovate de apariţia hepatitei de orice tip :A,B sau C. 

 Sucul de gutui are efecte tonice dovedite pentru intestine. În acest caz, nutriţioniştii recomandă să se consume zilnic câte o jumătate de litru din această licoare vindecătoarea. Pentru colonul iritabil este foarte eficientă gutuia rasă (zilnic câte 300 g fruct în amestec cu miere. Remediul acesta

simplu, cu efect antiinflamator remarcabil, vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu chinuitoarele dureri de colon iritabil.

Timp de preparare:  30 de minute Calorii: 80/porţia Ingrediente: 500 ml lapte, 4 linguri de orez, 2 linguri de miere, o lingură de seminţe de gutui, scorţişoară după gust, 2 ouă de găină sau 4 ouă de prepeliţă.

Preparare: Se fierbe orezul în lapte la foc mic; când este gata, se adaugă ouăle bătute spumă, mierea, scorţişoara şi seminţele de gutui măcinate. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi se pune în cuptor, la foc potrivit, zece minute. Budinca se serveşte asezonată cu pulpă de gutuie rasă.

 În diferite afecţiuni precum :bronşita, tusea urmată de expectoraţie cu sânge, astmul, diareea sau în hemoragii uterine, preparatele cu seminţe sunt remedii incontestabile.

Mai multe