Gutuile, adevărat pansament gastric

3 septembrie 2017 19:22   Sănătate
Ultima actualizare:

Fructe mari, foarte aromate, având suculenţa redusă, gust astringent şi consistenţa tare, gutuile sunt mai puţin consumate ca atare şi mai mult sub formă de preparate: compot, gem, dulceaţă, nectar, jeleu, marmeladă. Indiferent cum le mâncăm, ele îşi păstrează proprietăţile, care acţionează benefic într-o serie largă de afecţiuni.

Ameliorează infecţiile respiratorii

Proaspete, gutuile ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiţi şi fierţi este un remediu excelent împotriva răguşelii sau bronşitei, iar gargara cu acest ceai vindecă amigdalita sau faringita. 

Stimulează funcţiile hepatice

Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea. Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă un litru pe zi, timp de o lună. Piureul de gutui (2 gutui fierte) este un alt bun protector hepatic. 

Pansament pentru stomac

Sub formă de compot, gutuile te scapă de crampe intestinale, diaree, constipaţie şi dureri provocate de ulcer. Consumate zilnic, ele reglează şi tranzitul intestinal.  

Potolesc tusea

Gutuia este recomandată în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Infuzia dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte se consumă de 2 ori pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de o săptămână. 

Întăresc inima

Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului. 

Gem de gutui

Ingrediente: 500 ml de apă, 2 kg de zahăr, 6-7 kg de gutui, 1 lămâie, scorţişoară pudră. 

Preparare: Într-o cratiţă se pun 500 ml de apă şi, când clocoteşte, adaugă două kilograme de zahăr. Siropul se lasă să dea în clocot şi apoi se dă deoparte. Rade coaja de la o lămaie şi stoarce sucul. Rade gutuile prin răzătoarea mare. Imediat ce se adună o grămăjoară de pulpă rasă se răstoarnă în siropul pus pe foc, la flacără foarte, foarte mică. Asta se face ca să eviţi înnegrirea gutuilor, care sunt foarte sensibile la contactul cu aerul şi oxidează foarte uşor, conform www.femeia.ro.

Mai multe