Hepatita C este vindecabilă

11 ianuarie 2019 19:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Hepatita C este vindecabilă. Principalul scop al tratamentului este eliminarea virusului hepatitic C din sânge. Boala poate fi vindecată dacă este depistată şi tratată la timp.

Hepatita C este vindecabilă! În ce constă tratamentul

În România, din cele aproximativ 650.000 de persoane infectate cu virusul hepatitic C, doar în jur de 40.000 au primit tratamentul specific. În ţara noastră, este aprobată schema de terapie cu peg-interferon şi ribavirină, pentru 6 sau 12 luni, tratament ce asigură o rată de răspuns în circa 60% din cazuri. De asemenea, există și anumite scheme de tratament fără interferon, cu o rată de succes foarte bună. Rezultate în tratamentul hepatitei C dă și tripla terapie (cu interferon pegylat, ribavirină şi boceprevir sau telaprevir). Odată cu introducerea noilor tratamente fără interferon (interferon free), șansa de vindecare a persoanelor cu hepatita C este de peste 90%. În plus, tratamentul fără interferon are mai puține efecte adverse decât terapia clasică. Această ultimă terapie durează mai puțin și se poate recomanda și celor cu ciroză hepatică.

Orice persoană care prezintă simptomele specifice hepatitei trebuie să se testeze. Analizele de rutină ar trebui făcute și de cei care prezintă factori de risc. În cazul în care analizele arată prezența virusului hepatitic C, este nevoie de programare la un medic gastroenterolog sau infecționist. Tratamentul în hepatita C depinde de cât de afectat este ficatul, de bolile asociate, de cantitatea și de genotipul virusului hepatitic C. Este posibil ca tratamentul să nu fie inițiat imediat, dar se impune monitorizare periodică. În jur de 15-25% din cei infectați elimină virusul fără tratament, fără să se știe exact cum.

Când e indicată terapia profilactică

În cazul în care o persoană suspectează că s-a infectat cu virusul hepatitic C (de pildă, prin înțeparea într-un ac posibil contaminat), este nevoie de prezentarea de urgență la medic. Dacă analizele confirmă contaminarea, este posibil tratamentul profilactic ce durează în jur de 6 săptămâni.

Gravida cu hepatita C

În cazul în care virusul hepatitic C este depistat în sarcină, gravida trebuie să facă analize care determină încărcătura virală în ultimul trimestru. Pentru a se reduce riscul de transmitere a infecției fătului, gravida cu hepatita C trebuie să nască prin cezariană și să nu alăpteze. Pacienții cu hepatita C au nevoie de monitorizare pe toată durata tratamentului. Bolnavii nu trebuie să ia suplimente fără acordul medicului. Recăderea reprezintă detectarea viremiei după terminarea tratamentului, în cursul căruia viremia a fost nedetectabilă.

Citește și:

Analize esenţiale pentru depistarea bolilor hepatice

Mai multe