Hepatita C nu atacă doar ficatul!

16 martie 2018 11:42   Sănătate
Ultima actualizare:

Infecția cu virusul hepatitic C afectează nu numai ficatul. Practic, toate organele pot fi afectate de acest virus și este bine să știm care sunt complicațiile posibile.

Hepatita C este o boală infecțioasă, transmisibilă, care afectează ficatul. Ea apare ca urmare a infecției cu virusul hepatitic C, care se transmite prin intermediul acelor de seringă și a sângelui contaminat, dar, în cazuri rare, și pe cale sexuală. Boala poate fi acută sau cronică și variază ca severitate, de la forme ușoare care durează câteva săptămâni, la cele severe, de lungă durată.  

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C în România este de peste 600.000. Trei sferturi dintre acestea nu știu că sunt purtătoare. De asemenea, în România se înregistrează un număr mare de decese cauzate de ciroze, o consecință a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.

Ce complicații pot apărea

Complicațiile extrahepatice apar atunci când virusul circulă activ în sânge. Cu alte cuvinte, pacienții cu viremie pozitivă sunt cei cu cele mai mari riscuri.

-  Probleme cardiovasculare. Pentru purtătorii virusului hepatitic C crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral, indiferent de alți factori de risc cunoscuți, cum sunt fumatul, excesul de colesterol și hipertensiunea.

- Tulburări metabolice. Cei infectați cu acest virus prezintă un risc mai mare de rezistență la insulină, un pas care precede apariția diabetului zaharat de tip 2.

- Tulburări psihice și depresie. S-a constatat că există un număr de semne mai frecvent întâlnite la persoanele infectate cu virusul hepatitic C: oboseală, depresie, probleme cognitive (tulburări de concentrare, de memorie, de exprimare verbală).

Află pe Clicksanatate.ro cum să eviți complicațiile!

Plante care te ajută să slăbești

Semne că trebuie să reduci consumul de carne

Mai multe