Iată 5 rele pe care le face cafeaua! Poate creşte riscul morţii

28 noiembrie 2014 20:50   Sănătate
Ultima actualizare:

Ce este mai frumos decât să-ţi începi ziua cu o cană de cafea aburindă? Pentru mulţi, această licoare reprezintă imboldul de a coborî din pat. Însă doar consumul moderat de cofeină aduce un aport pozitiv organismului.

Surplusul prelungit de cofeină poate avea efecte negative asupra organismului nostru. Iar când vorbim de moderaţie, specialiştii recomandă o cantitate de până la 400 miligrame de cofeină pe zi, pe care o găsim fie în patru căni de cafea, fie în două băuturi energizante. Odată ce treceţi de această limită, apar efectele negative:

Cafeaua poate creşte tensiunea hipertensivilor. Studiile arată că un consum de peste două ceşti de cafea ridică tensiunea hipertensivilor pentru cel puţin 2-3 ore de la consum. Astfel, specialiştii spun că pentru hipertensivi, cofeina produce efecte negative asupra aortei şi creşte riscul cardiovascular.

Cofeina poate duce la insomnie. Efectele cofeinei se repercutează asupra calităţii somnului şi pot cauza simptome asemănătoare insomniei. De aceea, dacă simţiţi nevoia beţi cafea cu puţin timp înainte de a merge să vă odihniţi, atunci folosiţi-o pe cea decofeinizată.

Poate creşte riscul morţii. Consumul a peste patru căni de cafea pe zi are un risc al morţii crescut cu peste 21%. Totuşi, este de reţinut că un astfel de efect negativ este legat şi de alţi factori ce afectează sănătatea, precum fumatul şi sedentarismul. 

Cofeina duce la indigestie. Poate cauza indigestie, în special atunci când cafeaua este baută pe stomacul gol. Studiile arată că acest simptom poate apărea la consumul a peste 240 mg de cofeină pe zi.

Cafeaua provoacă infertilitate. Femeile care consumă cafea în exces, precum şi băuturi energizante, riscă să rămână mai greu însărcinate. Şansele de a avea copii scad cu 27%. Cercetătorii arată că femeile care îşi doresc să rămână însărcinate ar trebui să renunţe la cafea.

Există şi veşti bune

Iată care sunt asocierile pozitive ale consumului de cafea:

• scade riscul de diabet zaharat 

• scade riscul de Parkinson• scade riscul de demenţă• stimulează sistemul nervos central şi creşte nivelul de adrenalină din sânge (se recomandă o ceaşcă mică de cafea la fiecare oră, în detrimentul consumării unei cantităţi mari dimineaţa)• acţionează asupra tensiunii arteriale (aceasta nu trebuie să depăşească 140/90 mm Hg)• previne bolile cardiovasculare (antioxidanţii din cafea scad nivelul inflamaţiei la nivelul vaselor de sânge). 

Mai multe