Iată alimentele cu cel mai mare risc de toxiinfecţie!

30 mai 2014 8:06   Sănătate
Ultima actualizare:

Este timpul perfect pentru picnicuri şi pentru mâncăruri uşoare de tipul salatelor. Însă vremea caldă este prielnică şi toxiinfecţiilor alimentare, manifestate prin dureri digestive, ameţeală şi prin stări de vomă.

Paradoxal, fructele şi legumele se numără printre alimentele care se alterează cel mai repede şi care pot da toxinfecţii. Și alimentele bogate în proteine, cum sunt ouăle şi carnea au un risc ridicat de alterare. Când se adaugă şi o igienă precară în timpul preparării lor, riscul de intoxicaţie aleimantară creşte vizibil.

Mâncarea, la frigider cât este călduţă

Mâncarea gătită care conţine carne, cea cu sos ori cu prăjeală este foarte pretenţioasă pe perioada verii şi poate provoca uşor o intoxicaţie. Riscul creşte chiar din momentul pregătirii ei. De aceea, nu tăia carnea pe acelaşi tocător sau cu acelaşi cuţit cu care tai legumele. Spală-te bine pe mâini înainte şi după ce ai tăiat carnea, inclusiv peştele.

Şi modul în care sunt păstrare alimentele după preparare este la fel de important. ,,Mâncărurile cu carne, sosurile, cremele pentru prăjituri, ciorbele drese cu ou, salatale care conţin ouă şi preparatele din peşte sunt la fel de <<pretenţioase>> pe perioada verii. Ele trebuie să fie păstrate întotdeauna la rece, până în momentul consumului", spune nutriţionistul Corina Zugravu.

Dacă de obicei lăsăm mâncarea să se răcească pe ,,marginea aragazului", vara lucrurile sunt diferite. Când mâncarea este călduţă, vasul trebuie pus la frigider.

Cumpără lactate pentru o singură masă

Pe perioada sezonului estival trebuie să fii precaut şi cu laptele şi cu derivatele lui, atât cele din comerţ, cât şi cele pe care le pregăteşti în casă. Deoarece se alterează foarte repede, brânza, smântâna, iaurtul, frişca şi îngheţata trebuie păstrate la frigider.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Mai multe