Iată ce alimente ne protejează ficatul!
30 septembrie 2016 20:33
Sănătate
Ultima actualizare:
Ficatul, unul dintre cele mai importante organe din corp, trebuie să funcţioneze bine pentru că, odată ce s-a îmbolnăvit, întreg organismul suferă. Află cum trebuie hrănit ca să dea cel mai bun randament!
Chiar dacă ficatul este un organ extraordinar, puternic şi rezistent, cu diverse capacităţi şi calităţi surprinzătoare, nu înseamnă că este imun la toate agresiunile. El poate suferi din mai multe motive: fie îi trimitem noi diferite chimicale pe care se străduieşte să le detoxifice, fie îl ”văduvim” în timpul dietelor de carbohidraţi, fie îi transmitem prea multă grăsime (obezitate) sau alcool. Dincolo de sfaturile privind un stil de viaţă sănătos, din care să lipsească alcoolul, ficatului îi trebuie şi hrană care să-l tonifice.
- Sfecla roşie, morcovul şi roşiile abundă în glucoză, carotene şi antioxidanţi, de care are mare nevoie ficatul. Crude sau gătite, toate sunt un adevărat elixir hepatic.
- Citricele, varza şi alte legume cu frunze verzi au o acţiune de curăţare hepatică şi de menajare a acestui organ. Nutriţionoştii susţin că aceste efecte nu pot fi obţinute prin intermediul medicamentelor clasice.
- Nucile şi avocado sunt surse foarte bune de grăsimi esenţiale Omega 3, care ajută foarte mult ficatul. De asemenea, uleiul de măsline consumat moderat favorizează eliminarea bilei din vezica biliară.
- Usturoiul, unul dintre principalii ”prieteni” ai sănătăţii, are rolul lui în funcţionarea normală a ficatului. Indiferent de cantitatea în care este consumat acest condiment, el aduce glucide şi compuşi sulfuraţi care detoxifică şi stimulează regenerarea ţesuturilor.
- Turmericul, un puternic antioxidant, este şi el, de asemenea, recomandat pentru a avea un ficat funcţional.