Iată ce conţine cel mai sănătos MIC DEJUN!

10 ianuarie 2012 10:57   Sănătate
Ultima actualizare:

Vreţi să fiţi în formă şi să vă simţiţi plini de energie toată ziua? În cartea sa, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi oferă o soluţie la îndemâna oricui. Nu săriţi peste micul dejun!

În decursul zilei, organismul utilizează mai întâi alimentele consumate la micul dejun şi apoi pe cele consumate la prânz. În timpul nopţii, organismul va utiliza pentru a creşte şi pentru a se reconstrui doar alimentele bine digerate în cursul zilei.

Alimentele consumate seara nu pot fi utilizate pentru creştere şi reconstrucţie, fiind stocate, cu riscul apariţiei obezităţii. Hrănirea în contra-timp, deci contra bioritmului nostru natural, perturbă aportul nutriţional corect, antrenând dezordini în cronologia metabolică a organismul cu consecinţe dramatice: somn agitat, trezire greoaie şi senzaţia de oboseală, luare în greutate, riscul apariţiei hipertensiunii nocturne.

Micul dejun se serveşte la 1-3 ore de la trezire. Este cea mai importantă masă a zilei, la care nu trebuie să renunţăm cu nici un preţ!

Dimineaţa ar trebui să consumăm circa o treime din hrana zilnică, iar meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Acestea nu se consumă toate la o masă, ci în zile diferite, cu excepţia ouălor, care pot fi consumate cu alte proteine.

Grăsimile sunt arse fără a avea un efect puternic de îngrăşare, lucru valabil şi pentru proteine. Cei care sar peste micul dejun se expun riscului de a deveni supraponderali sau obezi, spre deosebire de cei care iau micul dejun.

Micul dejun, în situaţii speciale, poate fi şi singura masă din zi, dacă aportul de nutrienţi este echilibrat şi suficient cantitativ.

4 formule pentru prima masă a zilei

Mic dejun cu ouă

* 1-2 ouă pregătite scrob (omletă spartă);* 70 g pâine integrală (3 felii) fără aditivi alimentari;* 10-20 g unt natural (untul se consumă de preferinţă dimineaţa);* ceai de plante sau ceai verde, negru, cafea filtru (150 ml), fără îndulcitori. Se poate adăuga puţin zahăr brun sau miere (numai după ce temperatura scade sub 40 grade C).

Citeşte mai multe pe clicksanatete.ro!

Mai multe