Iată ce grăsimi sunt sănătoase! Ce alegem: unt sau margarină?

2 iunie 2014 14:28   Sănătate
Ultima actualizare:

Foarte multe persoanele ocolesc grăsimile, de frică să nu ai bă probleme cu kilogramele în plus. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş îţi spune de ce nu e bine să ignori total lipidele şi ce rol au ele indiferent de vârstă.

Grăsimile sau lipidele sunt substanţe organice grase, care constituie cea mai mare sursă de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grăsimi se eliberează 9 calorii.

De asemenea o alimentaţie bazată pe  grăsimi sănătoase, oferă nutriţia ţesuturilor şi hidratarea lor, ceea ce le face mai elastice şi previne astfel durerile articulare. În plus, sistemul nervos foloseşte grăsimile pentru construcţia învelişului de mielină (substanţa albă din creier). Acest ţesut conţine peste 70 % grăsimi.

Folosind uleiuri vegetale presate la rece, medicina Ayurveda previne şi tratează afecţiuni ale sistemului nervos cum ar fi insomnia, stările de depresie şi anxietate, anumite forme de scleroză, stresul şi oboseala acumulată. Totuşi, trebuie să ştii că sunt două categorii de grăsimi şi cum să le alegi corect:

Grăsimi  sănătoase:

- Uleiuri presate la rece: floarea-soarelui, măsline, susan, nucă, dovleac, rapiţă. - Alimente vegetale: nuci, seminţe de dovleac, floarea soarelui, in.- Alimente animale: peşte oceanic gras (ton, macrou, sardine, somon).

Grăsimi  periculoase:

- Uleiuri rafinate: (floarea soarelui, măsline)- Grăsimi animale saturate: carne grasă, untură- Uleiuri vegetale hidrogenate: margarină, maioneze, biscuiţi, patiserie, fast-food- Prăjeli.

- Au aproximativ acelaşi număr de calorii;- Untul este natural, fără adaosuri chimice;- Persoanele sănătoase pot consuma 30 g de unt pe zi;- Margarina conţine grăsimi trans, cu efecte negative asupra sănătăţii.

Mai multe