Iată ce să mănânci ca să scapi de «depresia de ianuarie»

23 ianuarie 2013 15:26   Sănătate
Ultima actualizare:

Sfârşit de ianuarie. Cea mai “albastră” perioadă din an, spun psihologii, întrucât trebuie să plătim facturile din decembrie, vacanţa s-a terminat, la fel şi banii şi mai e mult până la concediu. În aceste zile, avem tendinţa să mâncăm în exces şi, din păcate, alimente nesănătoase. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne învaţă ce să consumăm ca să trecem cu bine peste “depresia de ianuarie”.

Aveţi tendinţa de a mânca mai mult şi în special carbohidraţi? În caz că răspunsul este "da" aflaţi că de vină pentru această poftă de nestăvilit de alimente nesănătoase este "depresia de ianuarie".

Lygia Alexandrescu

"În urma efectuării unui studiu amplu, psihologul britanic Cliff Arnall a ajuns la concluzia că penultima săptămână din ianuarie este perioada în care oamenii sunt cei mai deprimaţi. Vin facturile pentru cheltuielile din decembrie, vremea este urâtă, urmează o perioadă îndelungată fără zile libere sau sărbători şi încă nu s-au luat salariile. Per total, în aceste zile avem un nivel de motivaţie scăzut", ne-a explicat nutriţionistu1 Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, alimentaţia emoţională reprezintă unul dintre efectele negative pe care această săptămână le are asupra noastră. "În astfel de cazuri avem obiceiul să consumăm mari cantităţi de mâncare (de obicei, alimente preferate sau nesănătoase), ca urmare a unor stări sufleteşti, şi nu a senzaţiei de foame", susţine specialistul.

Astfel, ca să putem trece mai uşor peste această perioadă grea din punct de vedere psihic, e bine să consumăm alimente bogate în vitamine B, deoarece au un efect liniştitor asupra sistemului nervos. De asemenea, este esenţial să se menţină nivelul glicemiei constant, pentru că scăderea glicemiei conduce la apariţia stării de oboseală, a nervozităţii şi, deci, la o stare psihică neplăcută.

"Cel mai simplu mod de menţinere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de glucide rafinate (dulciuri, băuturi dulci, pâine albă sau cartofi). În plus, trebuie limitate sursele de cafeină (cafeaua, ciocolata, ceaiul, băuturile carbogazoase care conţin cofeină), pentru că această substanţă acţionează ca un excitant asupra sistemului nervos central", a mai explicat dr. Alexandrescu.

Iată câteva reguli care e bine să fie respectate:

Cereale. 50% din baza alimentaţiei zilnice e indicat să fie reprezentată de carbohidraţii complecşi (cereale integrale, germeni de grâu, orez brun).

Legume şi fructe. 30% din alimentele consumate zilnic trebuie să fie legume (broccoli, sparanghel, varză albă şi roşie) şi fructe (mere, banane, portocale, cătină).

Carne şi peşte. Alimentele din carne, peşte, ouă şi brânză ar trebui să reprezinte 20% din dieta zilnică.

Mai multe