Iată cea mai bună dietă de sezon!

11 iunie 2013 14:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Salată de fasole păstăi cu usturoi

Ingrediente: 400 g fasole verde/galbenă (păstăi), 1 căpăţână usturoi/4-6 fire usturoi verde, 8 - 10 roşii cherry tăiate pe jumătate /2-3 roşii tăiate cubuleţe, 2 - 3 linguri ulei măsline extravirgin, sare, piper, oregano, 4 - 5 linguri zeamă lămâie sau 2 - 3 linguri oţet balsamic, 2 - 3 ridichii de lună = rondele foarte subţiri, 1 legătură mărar proaspăt, 1 legătură pătrunjel proaspăt.

Prepararea: Fasolea proaspătă se taie la capete şi se rupe în jumătăţi. Se dau la fiert în apă cu sare pentru câteva minute (5 - 6 minute) astfel încât să nu se înmoaie foarte tare. Se scurg şi se stropesc cu uleiul de măsline cât încă sunt calde. Usturoiul se toacă mărunt şi împreună cu roşiile, ridichiile şi verdeaţa se amestecă cu fasolea. Se stropeşte cu lămâia/oţet balsamic şi se potriveşte de sare, piper, oregano. Se dă la rece pentru aproximativ 1 oră.

Supă salsa

Ingrediente: 4 - 5 roşii coapte (pe grătar sau în cuptor), 1 ceapă mare roşie tăiată cubuleţe mici, 4 - 6 căţei usturoi tocaţi mărunt, sucul de la 1 lime (lămâiele verzi mici), 1 ardei iute tocat mărunt, 1 - 2 linguri ulei măsline extravirgin, 1 ardei kapia roşu tocat mărunt, 2 - 3 frunze proaspete de mentă, un vârf coriandru, sare, piper, 1 - 2 linguri oţet balsamic.

Preparare: Roşiile coapte se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Se amestecă cu restul ingredientelor, se pun într-un blender şi se mixează bine până când se omogenizează. Se mai poate adăuga apă până când se obţine consistenţa dorită. Se serveşte rece, cu 30 - 35 g crutoane/per porţie, de pâine neagră.

Salată de vinete

Ingrediente: 2 vinete coapte, 4 - 5 ardei graşi copţi, 2 cepe (1 albă, 1 roşie), 3 - 4 linguri ulei sâmburi struguri/măsline extra-virgin, 1 lingură seminţe pin (crude) pisate/râşnite, sare (după gust).

Preparare: Vinetele coapte şi curăţate se vor toca mai grosier, la fel ca şi ardeii copţi. Separat, se toacă ceapa mărunt, se presară cu puţină sare şi se pune pe un şerveţel să se scurgă de apă. Se amestecă toate ingredientele, se potriveşte de sare, se freacă bine cu uleiul şi se dă la rece. Se ornează cu rondele de roşii.

Usturoiul, antibiotic natural

* cei care se pregătesc de o intervenţie chirurgicală sau dentară, femeile însărcinate sau persoanele cu tulburări de coagulare trebuie să evite cantităţile ridicate de usturoi deorece acesta subţiază sângele şi apare riscul de sângerări crescute;

* rol deosebit în buna funcţionare a aparatului cardio - vascular, contribuind la scăderea tensiunui arteriale;

* reglează nivelul colesterolui şi glicemiei;

* conţine ALICINA, un compus foarte puternic care acţionează ca antibiotice şi vindecă infecţiile cutanate. (Atenţie! Această substanţă se formează doar când usturoiul e zdrobit).

Mai multe