Iată de ce ne îngrăşăm iarna

26 octombrie 2011 13:28   Sănătate
Ultima actualizare:

Câţi dintre noi nu ne-am trezit primăvara cu 1, 2 sau 5 kg în plus? Specialiştii britanici au reuşit să facă lumină asupra acestui capriciu genetic al organismului.

Mâncăm mai mult pentru a ne menţine căldura corpului? Dacă mâncăm slănină, cârnaţi şi alte alimente, ne menţinem căldura corpului pe timpul iernii. Fals, susţine doctorul gastrointestinal Ahmed Ahmed, de la Spitalului Bupa Cromwell: „Cei care au grăsime în exces simt mai rău frigul. Când acumulăm ţesut adipos alb, simţim frigul până în oase. Singurul ţesut gras care ţine de cald e cel maroniu, pe care îl au copiii şi e asigurat printr-o programare genetică".

De ce ne este foame tot timpul iarna? De la melatonină, un hormon care produce starea de somn şi afectează apetitul. „Creşterea nivelului de melatonină reduce senzaţia de foame, scăderea lui, creşte foamea", susţine Tomlinson.

De ce ne îndopăm cu dulciuri şi grăsimi? Vei fi surprins: mănânci mai mult vara decât iarna. Ceea ce face diferenţa în acumularea de kilograme în plus este tipul de mâncare consumat.

„Primăvara şi vara mâncăm mulţi carbohidraţi. Toamna însă ne dorim multe grăsimi şi dulciuri. De ce? Pentru că asta ne face fericiţi", susţine prof. Craig Jackson.

Nu mănânc mai mult, atunci de ce mă îngraş? Din cauză că pielea noastră nu mai vede lumina soarelui, nivelul de vitamina D din organism scade. Şi asta pentru că nivelul scăzut de vitamina D duce la stocarea de grăsime. Aceasta se transformă rapid în ţesut adipos, dacă nu consumăm regulat ulei de peşte.

Mai multe