Iată la ce obiceiuri ale copilului să fii atent!

1 august 2011 13:55   Sănătate
Ultima actualizare:

Obiceiuri frecvent întâlnite la copii pot crea în timp dependenţe care cresc riscul apariţiei cariilor sau a poziţionării defectuoase a dinţilor. Unul dintre cele mai frecvente este sugerea degetului.

Copiii se nasc cu dorinţa instinctivă de a suge, motiv pentru care obiceiul este considerat normal în primii ani de viaţă. Însă, odată cu apariţia primilor dinţi, copilul îşi dezvoltă masticaţia, astfel încât poziţionarea repetată a degetului între dinţi determină o dezvoltare deficitară a oaselor şi, implicit, o malpoziţie a dinţilor.

Astfel, acest obicei, considerat normal până în jurul vârstei de 2 ani, trebuie dezvăţat treptat, însă nu înlocuind degetul cu suzeta. Şi aceasta, folosită în exces (ori când copilul plânge) poate avea aceleaşi efecte nefavorabile în timp.

Atenţie! Nu dezvăţati copilul de obiceiul sugerii unui obiect înlocuindu-l cu altul! Încercaţi să-i distrageţi atenţia de la acel tic şi acordaţi-i multă atenţie în acea perioadă. Consultaţi medicul specialist dacă tehnica nu dă roade.

Obiceiurile păguboase pot apărea şi la vârste mai mari, iar atâta timp cât organismul e în creştere, acestea îşi vor lăsa amprenta asupra dezvoltării osoase.

Astfel, roaderea îndelungată a unghiilor sau a capetelor de creion determină poziţionarea anterioară (în faţă) a mandibulei. În urma acestor obiceiuri se poate ajunge la muşcătură inversă, dinţii inferiori plasându-se înaintea celor de sus.

Atenţie sporită trebuie acordată şi respiraţiei preponderent pe gură. Copiii uită adesea să respire pe nas, ceea ce poate duce la modelarea defectuoasă a maxilarului superior şi la cariarea dinţilor.

Sfat: Primul pas care trebuie făcut este stoparea obiceiului vicios. În acelaşi timp vă recomand şi tratamentul ortodontic pentru redresarea dentară, care va avea rezultate superioare dacă este început din timp.

Vârsta optimă poate varia mult şi, în funcţie de momentul începerii practicării obiceiului, specialistul poate oferi o soluţie personalizată cazului tău.

Învaţă-l să se spele pe dinţi

Este foarte important să vă învăţaţi copiii încă de mici cu periuţa şi pasta de dinţi. La început, ca o joacă, apoi tot mai serios. Astfel, micuţii vor deprinde obiceiurile sănătoase.

Citeşte şi:

Copilul tău are probleme de greutate? Du-l în tabăra de nutriţie!

Şi copil, şi carieră? Află cum să scapi de stres!

Crema de gălbenele, periculoasă pentru copii

Mai multe