Iată la ce să fii atent când te aşezi la masă!
6 martie 2016 21:31
Sănătate
Ultima actualizare:
Ştiaţi că multe dintre boli pot fi prevenite dacă ştiţi ce şi cum să mâncaţi? Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne învaţă de ce trebuie să ţinem cont atunci când ne aşezăm la masă.
Mâncăruri de care trebuie să ne ferim
- Alimente prăjite, mezeluri, carne procesată, produse tip fast-food, dulciuri rafinate, bomboane, budinci, creme, frişcă, ciocolată, napolitane, produse de patiserie (gogoşi, croissant, pateuri), afumături, sucuri răcoritoare sintetice şi băuturi energizante.
- Multe din alimentele din magazine conţin aditivi alimentari (substanţe artificiale), care pot masca ingredientele de slabă calitate folosite la obţinerea lor. Exemple de aditivi alimentari: coloranţi, arome, amelioratori de gust, emulgatori etc.
- Trebuie să citim cu atenţie etichetele produselor cumpărate.
Alimentele potrivite pentru noi
- În prim plan se află cerealele şi produsele pe bază de cereale integrale (pâine neagră, seminţe, fulgi de cereale), legume, fructe, lapte şi derivate din lapte (urdă, brânză de vaci, caş).
- Carnea nu este indispensabilă în alimentaţie. Dacă nu sunteţi vegetarian, dintre produsele din carne se recomandă în special carne de peşte sau produse care nu au trecut prin industria de abator şi măcelărie şi nu au fost injectate cu conservanţi, stabilizatori şi alte coktailuri chimice care cresc greutatea produsului.
- Ouăle să se consume în cantitate de max. 4-5 pe săptămână.
- Grăsimile consumate să fie sub formă de uleiuri vegetale presate la rece.
- Dulciurile să fie înlocuite de fructe proaspete, care să fie consumate înainte de masă, pentru a pregăti şi stimula procesele digestive.
- Lichidele să fie de preferinţă ceaiuri de plante neîndulcite, apă minerală, limonadă, sucuri naturale de fructe.
- Consumaţi fructe ca o alternativă a gustărilor dintre mese.
Reguli generale
- Cantitatea de alimente consumată zilnic să fie în funcţie de vârstă, pentru că la copii este deseori supraestimată din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase ale adulţilor.
- Alimentele să fie cât mai variate, pentru a se asigura necesarul zilnic de calorii.
- Alimentele este mai bine să fie consumate în cantităţi mici şi sa fie mestecate bine.
- Micul dejun este o masă foarte importantă.
- Este bine să ne controlăm greutatea corporală în mod regulat.
- Să practicăm sporturile preferate, mai ales în aer liber.
Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirilor prin alimentaţie
- Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun întotdeauna înainte de a mânca.
- Spălaţi-vă pe mâini după folosirea toaletei.
- Spălaţi legumele şi fructele sub jet de apă curgătoare.
- Cumpăraţi alimente în stare proaspătă şi păstraţi-le în frigider.
- Nu cumpăraţi alimente (în special produse animale) fără termen de garanţie afişat pe ambalaj.
- La cumpărarea unui aliment ambalat, studiaţi cu atenţie datele înscrise pe etichetă (termenul de valabilitate şi compoziţia produsului) şi aspectul exterior al produsului (conservele să nu fie bombate, să nu fie ruginite, lichidele să nu fie tulburi sau cu depozit pe fundul sticlei).