Iată meniul perfect de post!
Dacă v-aţi hotărât să ţineţi tot postul, trebuie să ştiţi că foarte important este ca, în această perioadă, să diversificaţi felul mâncărurilor cât se poate de mult, să consumaţi în fiecare zi altceva şi, mai ales, să vă asiguraţi că mâncărurile conţin fiecare categorie de nutrienţi şi că le combinaţi corect.
Este foarte important ca în post să nu mâncaţi orice doar ca să nu apară senzaţia de foame, ci să vă hrăniţi într-un mod echilibrat, în deplină concordanţă cu cerinţele şi nevoile organismului nostru. Şi nu uitaţi! Stabiliţi un program de masă zilnic, care să includă 3 mese principale şi 2 gustări. Iată cum arată un meniu sănătos de post!
Varianta 1
Micul dejun: 150 gr. placintă cu mere (de post);Gustare: 200 gr. ananas crud;Prânz: - Salată. Mod de preparare: spanac crud (baby spinach), rucolla, salată verde, 2 -3 mieji de nucă tocaţi mărunt, 6 -8 roşii cherry, tăiate pe jumătate, o lingură de ulei de sâmburi de struguri, stafide, lămâi, un vârf de sare, mentă, busuioc;Lichide: 200 ml apă cu lămâie; ceai coada calului cu mătase porumb şi gălbenele Gustare: 1 măr verde Masa de seară: - Paste integrale fierte asezonate cu caşcaval de post. Sosul se prepară din o lingură de ulei de sâmburi de struguri, 4-6 linguri de sos de roşii, 3-4 linguri de zeamă de lămâie. busuioc tocat sau sos pesto, sare, piper. Opţional, pastele integrale se pot servi cu ruccolla sau salată verde stropită cu oţet balsamic şi o lingură de ulei de sâmburi de struguri, ceapă verde şi un vârf de sare.Înainte de culcare: un ceai de tei, măceşe şi sunătoare.
Varianta 2
Micul dejun: suc natural de grepfruit, 2 linguri de seminţe de in, o lingură de fungi de ovăz şi o lingură de seminţe chia;Gustare: 1 măr verde sau o pară;Prânz: Ghiveci de legume. Se prepară din 3 ardei copţi tăiaţi fâşii, o vânătă coaptă tăiată fâşii, apă, sos de roşii, verdeaţă, usturoi, ardei iute, un vârf de sare. Nu adăugaţi ulei! Se dă la cuptor aproximativ 20 de minute. Opţional, se poate servi cu 1 -2 castraveţi muraţi sau ceapă verde;Lichide: 200 ml apă cu lămâie; ceai verde cu mătase de porumb şi rozmarin; Gustare: 200 gr. Struguri, nu foarte dulci sau o pară;Masa de seară: - o farfurie de borş de legume sau ciorbiţă de lobodă. Nu le preparaţi cu ulei şi nu adăugaţi cartofi. Consumaţi-le cu ardei iute, 200 gr. mămăligă;Înainte de culcare: ceai de măceşe cu gălbenele şi ienupăr ,
Alte idei sănătoase de preparate de post
* cartofi copţi sau fierţi cu rozmarin, pătrunjel sau alte mirodenii, acompaniaţi de salată verde şi/sau ruccolla stropită cu lămâie.* salată orientală (fără maioneză vegetală);* ghiveciuri diverse de legume (fără cartofi);* paste integrale cu sos de roşii şi busuioc, gătite la cuptor;* legume de tot felul la grătar sau înnăbuşite;* mămăligă cu sote de ciuperci cu usturoi şi pătrunjel;* salată de praz cu ceapă roşie şi mărar;* tabouleh: roşii tocate foarte mărunt cu pătrunjel, 1 - 2 linguri cous-cous, zeamă de lămâie, frunze de mentă şi ulei;* salată crudităţi cu miez de nucă şi stafide.