Iată motivele pentru care ar trebui să mănânci pătrunjel
Pătrunjelul conţine vitamine, minerale şi elemente nutritive care ajută la buna funcţionare a organismului. De asemenea, pătrunjelul, pe lângă faptul că dă savoare oricărui fel de mâncare gătit, este şi un bun remediu împotriva multor afecţiuni de care suferim.
Pătrunjelul este un diuretic, hepatic, depurativ sanguin, reglează fluxul menstrual, calmează tusea, stimulează pofta de mâncare şi elimină impurităţile care se regăsesc la nivelul plămânilor, ficatului, rinichilor, splinei şi vezicii. Acţiunea sa diuretică îl recomandă în caz de edeme şi celulită.
Cum se foloseşte?
- În caz de hipertensiune, se foloseşte pătrunjel proaspăt, tocat mărunt: 2 linguriţe la 200 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi timp de câteva zile.
- Pentru femeile care au un ciclu menstrual abundent sau neregulat se recomandă ca, începând cu a 18-a zi a ciclului (calculând din prima zi de sângerare), să bea zilnic, timp de o săptămână, 2 ceşti de infuzie de pătrunjel proaspăt preparată astfel: se pun 20 g de plantă la 500 ml apă clocotită, se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară.
- Pătrunjelul este un excelent remediu împotriva contuziilor, arsurilor, tăieturilor, înţepăturilor de insecte şi inflamaţiilor pielii. Se aplică frunze proaspete de pătrunjel, frecate în prealabil între degete. Atenţie! Nu abuza de infuzia de pătrunjel deoarece concentraţia de oligoelemente şi de alte substanţe (unele toxice) este mult mai mare decât dacă ai consuma pătrunjelul în starea sa naturală. Femeile care alăptează nu trebuie să bea infuzie de pătrunjel, pentru că favorizează oprirea lactaţiei.