Iată tot ce trebuie să ştii despre febră!

25 aprilie 2012 13:20   Sănătate
Ultima actualizare:

«Mecanismul» febrei

Oricât ţi s-ar părea de ciudat, până la un punct, febra este benefică. Ea creează un mediu neprielnic pentru multiplicarea şi răspândirea agenţilor patogeni.

De asemenea, celulele albe au o activitate mai intensă datorită temperaturii crescute şi pot ajuta la distrugerea microbilor şi bacteriilor dăunătoare din organism. Dar când febra persistă mai mult de şapte zile, încep să apară complicaţiile şi trebuie să mergi la medic.

Cum se manifestă

O stare febrilă este însoţită de frisoane, de sete intensă, de indispoziţie generală. La copii, valorile mari ale febrei pot duce la convulsii. Dar lupta contra ei nu este dificilă: cu ajutorul unor prosoape umede, de obicei aplicate pe frunte, dar şi prin îmbăiere în apă călduţă, scade rapid.

Primele măsuri contra febrei

Dacă ai frisoane, o pătură groasă şi două sticle cu apă caldă la picioare te ajută considerabil. Pentru a scăpa de stările febrile, întăreşte-ţi imunitatea. Mănâncă fructe şi legume proaspete şi renunţă la obiceiurile dăunătoare, de exemplu fumatul.

Ce boli anunţă febra

Temperatura corpului creşte, în cele mai multe cazuri, din cauza bolilor infecţioase, virale ori bacteriene, cum sunt răceala, gripa, pneumonia, meningita, toxiinfecţiile alimentare, infecţiile urinare şi rănile infectate. Insolaţia poate fi şi ea însoţită de febră.

Medicamente recomandate

Nivelul febrei nu semnalează neapărat gravitatea afecţiunii. O febră ridicată poate fi simptomul unei boli uşoare, la fel cum o febră mică poate fi semnul unei boli grave. Dacă te simţi inconfortabil din cauza febrei, poţi apela la antipiretice: aspirină, ibuprofen şi acetaminofen.

Mai multe