Iedera poate trata bronșita și durerile reumatice. Cum trebuie preparată pentru a avea efect
Tratamentele cu preparate din iederă, decoct sau tinctură, și-au dovedit eficiența în numeroase afecțiuni grave. Acestea trebuie testate, deși puține persoane știu că iedera este un leac benefic pentru tot organismul.
Remedii cu iederă
Iedera, în tratarea bronșitei
În caz de bronșită este eficient decoctul preparat din frunze de iederă. Ceaiul are efect expectorant și antispastic. Tratamentul calmează și tusea. În acest scop se fierb două lingurițe de frunze și de rămurele tinere de iederă în 250 ml de apă. După 10 minute, ceaiul se strecoară și se consumă câte trei căni pe zi.
Durerile reumatice se calmează cu tinctură de iederă
În cazul durerilor reumatice, compresele cu decoct sau tinctură de iederă sunt foarte eficiente. Decoctul se prepară din trei linguri de frunze de iederă, fierte în 200 ml de apă până când lichidul scade la jumătate. În acest ceai se umezește o bucată de pânză de bumbac, care se aplică pe locul dureros. Compresa se acoperă cu o bucată de plastic pentru a se păstra umedă. Pentru tratamentul cu tinctură, compresa este umezită cu 20 de picături de tinctură diluată cu 10 linguri de apă călduță. Compresa se menține pe locul bolnav timp de 30 de minute. Leacul ajută la calmarea durerii și la dispariția inflamației.
Tinctura de iederă tratează și alopecia
Căderea părului pe zone mai restrânse sau mai întinse ale capului poate fi tratată cu tinctură de iederă. Intern, se administrează de trei ori pe zi câte 15 picături de tinctură diluată în 50 ml de apă. Tratamentul pentru alopecie (căderea părului) trebuie urmat cel puțin 21 de zile. În paralel, zilnic se fac și tamponări locale cu tinctură de iederă amestecată cu tinctură de ardei iute (câte 15 picături din fiecare, diluate cu 50 ml de apă).
Iedera, eficientă în afecțiunile dermatologice
Pentru erizipel, o boală infecțioasă acută a tegumentelor, produsă de microbi (streptococi), tratamentul cu tinctură de iederă sub formă de compresă s-a dovedit benefic. Se amestecă o linguriță de tinctură în 100 ml de apă. Cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în această soluție antiseptică se badijonează zonele afectate de infecție, de obicei mâinile și picioarele. Pansamentele se schimbă de 3-4 ori pe zi, până la vindecare. Tratamentul are și efect antitermic, întrucât combate frisoanele și febra.