Iei medicamente de pe Internet? Uite ce trebuie să ştii!

31 august 2014 22:18   Sănătate
Ultima actualizare:

Românii vor putea cumpăra, fără reţetă, medicamente online, după ce un proiect de act normativ a fost aprobat în şedinţa de Guvern. Specialiştii avocatnet.ro ne spun care sunt avantajele şi dezavantajele de a achiziţiona medicamente online, fără prescripţie medicală.

Proiectul de act normativ, care se află în dezbatere publică, permite farmaciilor autorizate de Ministerul Sănătăţii să vândă pe Internet medicamentele care se eliberează fără reţetă. Potrivit prevederilor propuse, vânzarea şi/sau eliberarea medicamentelor care se acordă pe bază de prescripţie medicală se face numai în sediul cu activitate sau punctul de lucru al farmaciilor comunitare, farmaciilor cu circuit închis şi farmaciilor din unităţile medicale. În ceea ce priveşte medicamentele care se acordă fără prescripţie medicală, proiectul introduce noi prevederi, care spun că acestea pot fi vândute de farmacii şi online. “Nu orice farmacie va putea să vândă online, ci doar cele care vor fi autorizate de Ministerul Sănătăţii vor putea să-şi facă site-uri şi numai în anumite condiţii care vor fi stabilite ulterior”, a declarat pentru Mediafax Oana Grigore, directorul Departamentului de Comunicare din cadrul Ministerului Sănătăţii. În prezent, există foarte multe farmacii care vând online medicamente fără reţetă, însă, dacă se vor aproba normele propuse, activităţile din domeniu vor fi reglementate mai clar.Iată avantajele!Nu mai stai la cozi – Dacă apelezi la farmaciile online, atunci economiseşti foarte mult timp. Astfel, cu un singur click, poţi achiziţiona medicamentul dorit, fără să mai aştepţi la coadă după fiecare client.• Economiseşti timp – În cazul farmaciilor clasice, există posibilitatea să nu găsim medicamentul dorit şi să fim nevoiţi să mergem în mai multe locuri, unde va trebui să stăm la cozi. Această situaţie ar putea fi evitată dacă vom alege să cumpărăm medicamente de la farmaciile online. Şi în cazul acestora se poate întâmpla ca medicamentele pe care le căutăm să nu fie pe stoc, însă căutarea este mult mai rapidă.• Poţi alege din mai multe oferte – Pe Internet, ai posibilitatea să alegi din foarte multe oferte şi să cumperi produsele dorite la preţul cel mai mic. De multe ori, produsele online sunt puţin mai ieftine decât cle pe care le găseşti în farmaciile clasice.• Primeşti medicamentele la orice adresă – Dacă ai rude care nu au calculator sau Internet, poţi face tu comanda produselor, iar acestea vor fi trimise la adresa celor care au nevoie de ele. Bunica ta are nevoie de medicamente pe care nu le găseşte în satul în care locuieşte? Poţi face tu comanda în locul ei, iar curierul îi va aduce pastilele la uşă.• Poţi beneficia de reduceri – Pe site-uri există foarte multe oferte şi promoţii. Astfel, poţi economisi bani, lucru care nu se întâmplă mai rar într-o farmacie clasică. Mai mult, şi plata cu cardul îţi poate aduce câţiva bani în buzunare, iar asta pentru că unele bănci oferă reduceri la plata cu cardul.

De ce n-ar trebui să cumperi online

Nu poţi obţine sfaturi din partea farmacistului - Principalul dezavantaj al cumpărării medicamentelor fără reţetă de pe internet este că nu mai putem interacţiona cu farmacistul, care are cunoştinţe în domeniu şi ne poate ajuta cu multe sfaturi utile: cum să administrăm corect medicamentul, care sunt contraindicaţiile şi cu ce alte medicamente să nu-l combinăm.• Te doare o măsea? Poţi aştepta şi 24 de ore până primeşti pastiele – Pentru că livrarea se face prin curier, nu ai cum să te aştepţi să primeşti medicamentele pe loc sau în câteva ore. Aşa că, dacă vrei să achiziţionezi medicamente online, este recomandat s-o faci atunci când vrei să reînnoieşti stocul deja existent în casă şi în nici un caz atunci când ai o urgenţă.• Taxa de transport – Pentru ca medicamentele (coletul) să-ţi vină acasă, trebuie să plăteşti o taxă de transport (livrare) firmei de curierat sau Poştei Române.• Persoanele vârstnice, dezavantajate – Persoanele în vâstă se descurcă mult mai greu cu calculatorul. Există multe care nici nu au un computer acasă sau, dacă îl au, nu ştiu cum să-l folosească.

Mai multe