În sezonul rece, ghimbirul tratează infecțiile respiratorii
Mai ales iarna, când infecțiile respiratorii apar în mod frecvent, un remediu deosebit de eficient este ceaiul de ghimbir. Terapeuții recomandă acest ceai în tratarea inflamațiilor gâtului, în puseurile de tuse, laringită, dureri de cap și nevralgii.
Ghimbirul și-a dovedit eficiența și în indigesitii, în afecțini biliare sau rău de mișcare. Prin substanțele acțive din compoziție, planta contribuie la detoxifierea sistemului circulator. Mai mult, s-a constatat că ghimbirul are, de asemene, și alte proprietăți: este antitoxic, antitusiv și hipotensiv.
Cum se prepară ceaiul
Pentru prepararea ceaiului, vom folosi o bucată de ghimbir proaspăt, bine spălată, curățată de coaje și dată pe răzătoare. În două căni de apă rece adăugăm două linguri de ghimbir proaspăt, ras. Când apa începe să fiarbă, avem grijă să dăm focul mai mic și să acoperim ibricul cu un capac, lăsând ceaiul să mai fiarbă, în continuare, cinci minute. Apoi, strercurăm ceaiul, cât timp este fierbinte și-l turnăm în căni.
Ceaiul se bea între mese, cu înghițituri mici, iar până la sfârșitul zilei se consumă întreaga cantitate. În general, acest remediu se consumă neîndulcit. Cei care preferă ca ceaiul să fie dulce, pot adăuga o linguriță de miere la o cană.