Începeţi anul 2021 cu o doză de sănătate! Sfaturile specialiștilor pentru o formă fizică de invidiat
Nutriţioniştii britanici au realizat regimul ideal pentru detoxifiere şi un stil de viaţă sănătos, care vă va readuce zâmbetul pe chip. Nutriţioniştii britanici au realizat un regim numit ”Happy Health Plan” menit să ne scape de kilogramele în plus şi de problemele digestive provocate de excesele alimentare.
Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu veritabile bombe calorice! Uităm să mâncăm la ore fixe şi ne îmbuibăm chiar şi atunci când nu ne este foame. Meniul de Crăciun şi de Anul Nou abundă în grăsimi şi dulciuri şi de aceea trebuie să spunem stop pe perioada lunii ianuarie. Iată în ce constă ”Happy Health Plan” realizat pentru Daily Mail de experţii nutriţionişti, care se bazează pe studii efectuate în ultimii 10 ani. Regimul de detoxifiere al lui David şi Stephen Flynn se bazează pe fructe, legume, salate, seminţe (de dovleac, susan, chia sau floarea-soarelui), cereale integrale (grâu, orz, ovăz, secară) şi nuci (crude sau prăjite cu sare). Regulile acestui tip de regim sunt simple: produsele de mai sus nu se consumă în combinaţie cu prăjeli sau cărnuri procesate. Nu se ţine cont de porţie, în schimb se recomandă servirea mesei în momentul în care organismul simte foamea. Nu vă stresaţi să mâncaţi la ore fixe, dar nu mâncaţi deloc după ora 19.00. Beneficiile regimului constau în faptul că alimentele au o cotaţie calorică redusă, sunt bogate în fibre şi declanşează un proces de hidratare natural. Nu se recomandă consumarea produselor procesate. Cu cât sunt consumate mai crude, cu atât mai bine pentru că ajută la refacerea ficatului şi a tranzitului intestinal. Puteţi mânca o dată pe săptămână carne albă (pui sau curcan şi peşte), dar la prânz şi mai rar seara. Reduceţi la maximum consumul de dulciuri, carne roşie, sosuri procesate şi începeţi ziua cu 150 - 250 ml de iaurt gras. După excesul de cărnuri din timpul Sărbătorilor de iarnă, organismul are tendinţa să dea semnale false de foame. Trebuie să vă abţineţi şi să nu consumaţi carne procesată şi să reduceţi cantitatea de sare din mâncare. Nu exageraţi cu produsele din lapte de-a lungul zilei. Reduceţi numărul ouălor consumate la unul sau două pe zi în funcţie de greutate (se recomandă ca primul ou pe care să îl mâncaţi în 2021 să fie după data de 16 ianuarie, pentru a-i lăsa timp organismului să îşi revină). La fiecare masă să aveţi câte o salată sau murături pentru a ajuta digestia. Este bine să asociaţi acest regim cu sesiuni de plimbare în aer liber de 30-45 de minute sau alergare uşoară.
De ce trebuie să ne abţinem de la carne?
Iată câteva motive pentru care e bine să luăm o pauză de la consumul de cărnuri: sunt pline de grăsimi saturate şi de tip ”trans”, ambele responsabile de diabet şi boli cardiace; nu conţin fibre, iar fibrele sunt bune pentru creier, menţinerea greutăţii şi circulaţia periferică; cresc colesterolul; conţin foarte puţini antioxidanţi; conţin foarte puţine vitamine şi minerale; nu oferă deloc energie pentru că nu conţin carbohidraţi.