Infuzia de leuştean scade tensiunea arterială

26 iunie 2020 8:59   Sănătate
Ultima actualizare:

Dă un gust unic ciorbelor noastre şi nu lipseşte din nici o gospodărie. Însă puţini ştiu că leuşteanul are şi calităţi terapeutice. Atât frunzele, cât şi rădăcinile şi seminţele acestuia ne ajută să tratăm mai multe afecţiuni. Se poate consuma crud, sub formă de ceai, suc şi decoct. Iată câteva dintre beneficiile acestei plante!

Infuzia micşorează tensiunea arterială. Ceaiul din leuştean este diuretic, îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, este indicat în curele de slăbit, în tulburări digestive şi în afecţiuni ale glandelor salivare. Infuzia de leuştean are o acţiune benefică şi în edeme cardiace şi scade tensiunea arterială. Se pot consuma trei-patru căni de ceai pe zi, preparat dintr-o lingură cu plantă proaspătă sau uscată, lăsată la infuzat 10 minute în 250 ml de apă fierbinte. 

Rădăcina, un excelent sedativ. Decoctul din rădăcină se utilizează în tratarea afecţiunilor urinare, în pielonefrită, gută, reumatism, anemii, ca sedativ în stări de nervozitate, în migrenă şi în pneumonii. Se prepară dintr-o rădăcină care se fierbe în 500 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se consumă la temperatura camerei, de-a lungul unei zile.  

Seminţele alină durerea de stomac. Fiertura din seminţe de leuştean (o linguriţă cu seminţe măcinate se dau în clocot în 250 ml apă, timp de cinci minute) este eficientă în durerile abdominale, stomacale şi în cazurile în care întârzie menstruaţia. 

Sucul, util în anorexie. Pentru că aduce un aport de vitamine, sucul de leuştean este foarte util în anorexie. Se obţine prin pasarea a câteva legături de plantă.  

Frunzele proaspete ţin pielea sănătoasă. S-a observat că leuşteanul poate calma sau reduce edemul cutanat. Astfel, poate fi folosit în tratarea unor afecţiuni ale pielii precum psoriazis, dermatită şi acnee. Se pot aplica frunzele direct pe zona afectată sau se poate face unguent din leuştean uscat. De asemenea, consumând frunze proaspete, puteţi preveni răceala şi gripa şi, totodată, veţi scăpa şi de balonare. 

Previne formarea pietrelor la rinichi. Un factor esenţial în prevenirea formării pietrelor la rinichi este consumul mare de apă. Leuşteanul este ceea ce se numeşte aquaretic. Promovează diureza apei în corp şi urinarea fără pierderea de electroliţi, scrie sanatos.tv. 

Mai multe