Îngrijorător! Şase din 10 pacienţi români ajung să contacteze infecţii intraspitaliceşti

27 septembrie 2019 15:28   Sănătate
Ultima actualizare:

Sistemul de sănătate din România nu este încă pus la punct din punctul de vedere al siguranţei pacientului. Potrivit statisticilor medicale, mai mult de jumătate din numărul pacienţilor internaţi în spitalele din ţara noastră ajung să facă infecţii intraspitaliceşti.

La începutul acestui an, un bărbat internat cu tromboză venoasă a murit de bronhopneumonie, la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Spiridon" din Iaşi. Conform raportului realizat în urma anchetei acestui caz, pacientul contactase acinetobacter. Este aceeaşi bacterie care a ucis şi alţi pacienţi, de această dată la Spitalul Marius Nasta din Capitală.

Acestea nu sunt singurele cazuri de erori în domeniul medical.

Un raport al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate  arată că şase persoane din 10 intră în spital cu o boală şi ies cu altele. În unele cazuri, infecţiile intraspitaliceşti duc chiar la deces. 

Însă nu numai bacteriile din spitale sunt ameninţări pentru pacienţi. Neglijenţa personalului este o altă problemă gravă.  13% din pacienţii ajunşi la spitalele din România  au căzut de pe targă sau din paturi. De semenea, alţi pacienţi au suferit din cauza erorilor de tratament, agresiuni sau aparatura defectă.

Cinci oameni mor în fiecare minut din cauza erorilor

De altfel, asigurarea siguranţei pacientului este o problemă de sănătate publică la nivel internaţional. Potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății,  peste 2,5 de milioane de oameni pe an, adică cinci pe minut sau 7.000 pe zi, mor în spitalele din lume din cauza efectelor adverse prevenibile. Astfel, evenimentele adverse provocate de nerespectarea normelor de siguranță ar putea fi una dintre principalele 10 cauze ce duc la deces sau dizabilități în lume. Acesta a fost  unul dintre mesajele transmise de Miljana GRBIC, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății, conferința organizată de ANMCS.

România începe însă să dea semne de redresare. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi a subliniat în cadrul conferinței că România nu mai este o pată roşie pe harta Europei în ceea ce priveşte implementarea măsurilor de creştere a siguranţei pacientului. „Prin acţiunile pe care ANMCS  le-a întreprins, cele patru recomandări ale Comisiei Europene sunt implementate. Acestea cereau ca profesioniştii din Sănătate să fie formaţi în domeniul siguranţei pacientului şi culturii calităţii serviciilor medicale, pacientul să fie implicat, evenimentele adverse să fie raportate fără caracter acuzator în scopul învăţării din erori şi dezvoltarea unor politici de sănătate . În ultimii ani se înregistrează o schimbare de mentalitate în privinţa raportărilor evenimentelor adverse” . dr Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Potrivit statisticilor în anul 2017 au fost raportate 2.324 de evenimente adverse asociate asistenţei medicale. Anul  trecut, numărul incidentelor raportate a crescut, fiind înregistrare 5.132 de astfel de evenimente. În primele opt luni ale acestui a, deja au fost declarate 4.218 evenimente adverse.

Conform ANMCS, registrul naţional al evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale a fost înfiinţat în scopul învăţării din aceste greşeli şi nu are caracter acuzator.

Va fi înfiinţat Consilul Naţional pentru Siguranţa pacientului

Un  Consiliul Naţional pentru Siguranţa Pacientului ar putea fi înfiinţat în curând. Momentan acest plan este la stadiul de consultare. Consiliul ar urma să fie un organ consultativ, ştiinţific, menit să sprijine Autoritatea  Națională pentru Management al Calității în Sănătate în promovarea politicilor de sănătate. Din Consiliul National pentru Siguranța Pacientului ( CNSP)  ar urma să facă parte reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi şi ai consiliilor ştiinţifice medicale. 

Citeşte şi: 

Ce poți face când medicul greșește

Explicații uluitoare despre cum a obținut medicul fals parafa

Mai multe