Înlocuieşte alimentele toxice din viaţa ta!
19 ianuarie 2015 21:04
Sănătate
Ultima actualizare:
Sunt gustoase, dar nu fac mai deloc bine organismului nostru. Descoperă cu ce poţi înlocui alimentele nesănătoase, dar toxice din viaţa ta, pentru a fi sănătos şi plin de energie. Iată cinci sfaturi ale nutriţioniştilor!
- Pâinea albă, înlocuită cu cea integrală. Produsele cerealiere şi derivatele acestora trebuie să le alegem în forma lor integrală. Ele conţin nutrienţi valoroşi: fibre solubile şi insolubile, vitamine din complexul B şi acid folic, acizi graşi esenţiali (omega 3), proteine, antioxidanţi (vitamina E, selenium), micronutrienţi (cupru). Aşadar, cerealele integrale conţin cu până la 75% mai mulţi nutrienţi faţă de cerealele rafinate.
- În loc de dulciuri, alege fructe! Pofta de dulce o putem potoli consumând fructe proaspete sau confiate. Acestea din urmă trebuie consumate în cantităţi mult mai mici, deoarece aduc un aport mai mare de zahăr decât fructele proaspete. Alte variante de dulce sănătos mai pot fi: 2-3 pătrăţele de ciocolată neagră/ amăruie (70-80% cacao), prăjitură home-made fără zahăr. Adaosul de scorţişoară, nucşoară, ghimbir, extract de vanilie sau de portocale poate înlocui cu succes cantitatea de zahăr într-o prăjitură!
- Lactatele bune versus lactatele grase. Produse precum brânza topită sau alte creme tartinabile pe bază de grăsimi vegetale nu sunt cea mai corectă alegere. Trebuie să alegem produse lactate degresate precum lapte, iaurt, brânză de vacă, telemea. Dacă ne dorim să consumăm şi variantele cu un conţinut mai ridicat în grăsime, ele trebuie savurate în cantităţi mult mai mici.
- Carne albă în loc de cea roşie! Carnea reprezintă o sursă principală de proteine în alimentaţia noastră zilnică, aducând un aport semnificativ de aminoacizi esenţiali. Pentru un stil de viaţă echilibrat, ar fi bine să consumăm maximum 300 g pe săptămână de carne roşie. Şi la carnea de pui, curcan şi peşte trebuie să alegem varianta cea mai corectă din punct de vedere nutriţional. Trebuie să înlăturăm partea vizibilă de grăsime (cum este exemplul pieliţei de pe pui) şi să preparăm carnea la cuptor, nu în baie de ulei.
- Cafea versus ceai negru sau verde. Atâta timp cât nu e consumată în exces (maximum 400 mg cafeină), cafeaua nu trebuie complet exclusă din meniu. Însă trebuie să fim atenţi la adaosuri: lapte condensat, frişcă şi zahăr. Poţi opta pentru ceaiul negru sau verde, care au niveluri crescute de cafeină, deci conferă la fel de multă energie. Evită să le bei mai târziu de ora 18.00, deoarece rişti să nu dormi!