Insomnia poate ascunde boli grave
De obicei oamenii, când nu pot să doarmă bine noaptea, se tot trezesc, adorm greu, tind să apeleze la somnifere sau la remedii naturiste pentru relaxare. Nu de fiecare dată acestea sunt leacurile potrivite. Insomnia poate avea o mulţime de alte cauze.
Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pentru a se odihni şi, în general, îi ia cam 15 minute să adoarmă. Dacă somnul apare cu greutate, deşi eşti obosit, te trezeşti în toiul nopţii şi nu mai poţi adormi, atunci poţi vorbi de insomnie. Este boala societăţii moderne, una periculoasă deoarece, în lipsa somnului, creierul nu mai are timp să se refacă, iar activităţile zilnice sunt grav afectate.
Insomniile nu ţin cont de vârstă sau de sex. Nu sunt cauzate doar de stres, depresie, supărări şi griji. De multe ori în spate stau afecţiuni medicale grave, aflăm de la medicul Florin Ioan Bălănică, cel care a introdus în premieră în România medicina personalizată. Printre cauzele insomniei, specialistul aminteşte obezitatea, problemele cardiace, diabetul etc.
Sforăitul trebuie să-ţi dea de gândit
„Una dintre cauzele insomniei, care, de cele mai multe ori, este asociată unor boli cronice şi nesemnalată ca fiind o problemă, este apneea obstructivă de somn. Aceasta este o boală în care respiraţia se opreşte în somn. În cazul bărbaţilor, boala afectează creierul şi testiculele, iar în cazul femeilor însărcinate, fătul. Persoanele care suferă de apnee cronică sforăie în timpul somnului, manifestare cunoscuta sub numele de Ronhopatie Cronică şi se trezesc la fiecare 1-5 minute", ne spune specialistul. Persoanele care suferă de ronhopatia cronică sunt în permanenţă obosite, au o stare de somnolenţă în timpul zilei, nu pot da randament maxim la locul de muncă, suferă de cefalee, hipertensiune arterială etc. Leacul lor constă în renunţarea la alcool, sedative sau mese copioase seara, înainte de culcare, în modificare poziţiei de somn sau scăderea în greutate.
Ca să afli cauza, ţine un «jurnal de somn»
Pentru un diagnostic corect privind cauzele insomniei, este necesară evaluarea întregului istoric al bolnavului, care să ofere o imagine completă asupra stării lui de sănătate. Foarte utilă este ţinerea unui jurnal de somn, care să conţină orele de culcare, orele la care se trezeşte în timpul nopţii, numărul de ore de somn pe noapte, evidenţa somnului în timpul zilei. Astfel, bolnavul se poate chiar „autovindeca", sesizând cauzele evidente ale insomniei. Dacă aceasta persistă, cel mai indicat este consultul de specialitate care, prin analiza atentă a jurnalului şi a examenul fizic complet, poate descoperi cauzele insomniei şi recomanda tratamentul adecvat.
Nu dormi de stres? Iată 5 trucuri:
Dacă ai probleme şi eşti stresat, aplică trucurile de mai jos:
Respectă ora de somn, atât la culcare, cât şi la trezire, pentru a-ţi forma un reflex.
Nu te culca imediat după masă. Cina se ia cu cel puţin trei ore înainte de a te pune în pat.
Evită ciocolata, cafeaua, ceaiul verde. În schimb, sunt recomandate ceaurile de tei, de sunătoare, laptele cald cu miere.
Încearcă să te gândeşti la lucruri plăcute, fă o plimbare, ascultă muzica preferată, fă o baie caldă în care ai picurat ulei de levănţică, muşeţel sau tei.
Aeriseşte de fiecare dată camera bine. Lipsa de oxigen îţi poate da dureri de cap şi insomnie.
Dacă ştii că nu traversezi nicio perioadă stresantă, că eşti liniştit pe plan emoţional, înseamnă că nu la psiholog trebuie să te duci, ci la medicul ORL-ist, în primă fază. Implicaţi mai pot fi medicii pneumologi sau nutriţionişti.