Întăreşte-ţi organismul cu zinc! Alimente bogate în acest element
22 octombrie 2015 23:15
Sănătate
Ultima actualizare:
Zincul, mineral esenţial pentru organismul uman, are multe valenţe terapeutice. Ajută la întărirea sistemului imunitar, reglarea nivelurilor de vitamina A, reglarea metabolismului, vindecarea rănilor, tratarea răcelii şi a altor boli.
Asigurarea cantităţii zilnice necesare de zinc ajută la prevenirea multor complicaţii. Unui adult îi sunt necesare aproximativ 0,2 mg/kg corp de zinc pe zi. În schimb, carenţa de zinc poate cauza tulburări digestive, unghii şi păr fragile, acnee, piele uscată, diaree, lipsa poftei de mâncare şi scăderea imunităţii. De o mare importanţă în organism, acest mineral se găseşte în special în produse de origine animală, conform www.alegesanatos.ro.
- Gălbenuşul de ou e o sursă bună de zinc, precum şi de vitaminele A, E, D, şi K şi alte minerale esenţiale. 100 de grame de gălbenuş de ou conţine 4,93 miligrame de zinc.
- Seminţele de dovleac abundă în nutrienţi, dar şi în minerale. 100 de grame de seminţe de dovleac conţin 7,81 miligrame de zinc.
- Ciocolata neagră. Iată un motiv suficient de bun să consumi ciocolată neagră! Acest desert conţine o cantitate mare de zinc – 9,6 miligrame la suta de grame.
- Carnea de miel. Chiar dacă este un aliment gras, este şi o sursă bună de zinc. Conţine 8.66 miligrame de zinc la suta de grame. Aveţi grijă, totuşi, să nu exageraţi.
- Ciupercile au vitamine şi minerale, printre care şi zinc. 100 de grame de ciuperci Shiitake conţin 7,66 miligrame de zinc.
- Curcanul. Carnea de curcan este printre cele mai bune surse de zinc, însă este important ca aceasta să fie gătită sănătos. Nu sunt indicate mezelurile din curcan şi carnea prăjită. 100 de grame de carne de curcan conţin 3,09 miligrame de zinc.
- Nucile caju sunt foarte sănătoase, fiind bogate în zinc şi în grăsimi bune. 100 de grame de nuci caju conţin 5,35 miligrame de zinc.
- Seminţele de susan conţin o cantitate impresionantă de zinc – 7,75 miligrame la suta de grame. Pot fi presărate în salate, în smoothie-uri şi adăugate în pâine sau biscuiţi.