Înţepătura de albină, leac pentru reumatism
Dureri reumatice, inflamaţii ale tendoanelor şi chiar scleroză multiplă. Toate acestea îşi găsesc leacul în terapia cu venin de albină. Bineînţeles, cu singura condiţie să nu vă fie frică de insecte. Şi asta pentru că procedura presupune să vă lăsaţi înţepaţi.
Simplu, cât ai spune „Au!" după ce te-a înţepat o albină. Apiterapia pare la îndemâna oricui, dar specialiştii nu vă recomandă s-o încercaţi acasă. Pe lângă riscul unei reacţii alergice, un terapeut va monitoriza şi efectul pe care veninul îl are asupra evoluţiei bolii şi va stabili intensitatea tratamentului.
"Veninul de albine are efect antiinflamator şi sedativ. Întăreşte imunitatea şi e un medicament pentru bolile reumatice. Nu există apicultor bolnav de reumatism", ne-a spus Cristian Dragomir, fiziokinetoterapeut la clinica "Casa de sănătate Dragomir", din Bucureşti.
Veninul de albină stimulează producerea de anticorpi şi îmbunătăţeşte microcirculaţia. Inflamarea tendoanelor şi rănile răspund foarte bine la terapia cu venin de albine. Durerile cronice de spate şi gât pot răspunde, de asemenea, foarte bine la acest tip de tratament.
Există chiar şi cazuri de pacienţi cu scleroză în plăci care au înregistrat o atenuare a simptomelor după tratamentul cu venin de albine.
"Tratamentul este de lungă durată şi destul de greu, dar de obicei, în urma lui se poate constata o creştere a stabilităţii, scăderea oboselii şi a contracturilor", ne-a spus terapeutul.
Tratamentul este simplu. "Albina este luată din stup, cu ajutorul unei pensete, se pune pe zonele musculare şi este lăsată să înţepe. Frecvenţa înţepăturilor depinde de pacient şi de afecţiune. Dacă se face preventiv, tratamentul durează o lună, 2-3 înţepături pe săptămână, iar dacă afecţiunea este cronică, tratamentul se prelungeşte", ne-a explicat Cristian Dragomir.
Pacientul este testat pentru alergii
Efectele secundare ale veninului de albină sunt în general limitate, deoarece inflamarea şi durerea sunt de dorit. Totuşi, există riscul unei reacţii alergice.
„De aceea, înainte de utilizarea terapeutică a veninului de albine este obligatorie efectuarea unui test de alergie", ne sfătuieşte Cristian Dragomir.
"Înţepătura-test se face într-un cabinet medical, pentru a se observa reacţia organismului la venin. Dacă pe piele apare un prurit şi pacientul simte o senzaţie de căldură sufocantă în tot corpul, înseamnă că este alergic şi tratamentul nu se poate realiza", a mai completat specialistul.
12 ședințe costă 200 de lei
Pentru persoanele cărora le e teamă de insecte, medicii au găsit o soluţie. Veninul este recoltat de către apicultori şi injectat, sub forma unui vaccin, doza fiind stabilită în funcţie de boală.
12 şedinţe de terapie cu venin de albine costă 200 de lei. Durata tratamentului și frecvența înțepăturilor sunt stabilite de terapeut în funcție de pacient și de boala tratată.
Citeşte mâine ce efecte au cristalele asupra organismului