Înţepăturile de insecte pot da complicaţii mari
Prevenţie înainte de toate
Decât să tratezi, mai bine să previi. În zilele călduroase de vară, ia următoarele măsuri:
Dacă ieşi la plimbare în parc sau în pădure, nu te da cu parfum şi nu purta haine colorate, pentru că acestea atrag albinele.
Şi spray-urile pot fi de folos, susţine dr. Rodica Negreanu, medic specialist Dermatologie-Venerologie - Reţeaua privată de sănătate Regina Maria). : „Aplică pe piele şi pe haine un spray care ţine la distanţă insectele - cea mai eficientă substanţă este DEET. Un insecticid de tipul permetrină, aplicat pe haine, conferă protecţie suplimentară."
Viespe sau albină
Ai fost înţepată de o viespe sau de o albină? Urmează paşii următori: „În primul rând, trebuie să îndepărtezi insecta de pe piele, fără să o «storci», pentru a opri injectarea veninului.", spune dr. Negreanu.
„Este de preferat să foloseşti un obiect cu margine fermă - un card, spre exemplu, cu care să «răzuieşti» musafirul nepoftit." Dacă acul e vizibil, îndepărtează-l cu o pensetă dezinfectată în prealabil.
După ce viespea a fost alungată, locul trebuie dezinfectat, cel mai simplu cu apă şi săpun, apoi cu soluţie antiseptică. Răspândirea veninului poate fi stopată prin aplicarea gheţii sau a unui obiect rece. „Pentru a reduce inflamaţia locală, poţi aplica apoi calamină sau cremă cu corticoid. Dacă inflamaţia e persistentă, la recomandarea medicului sau farmacistului, poţi să urmezi un tratament cu antihistaminice, timp de o săptămână."
Ţânţar
Poţi să ţii aceste insecte la distanţă cu ajutorul aparatelor anti-ţânţar, insecticidelor, plaselor la uşi şi la ferestre etc. Dacă ai fost totuşi „atacată", tamponează cu amoniac locul dureros - şi vei scăpa şi de mâncărime, şi de umflături.