INTERVIU Dr. Bogdan Marţian: „Mulţi români încă nu sunt convinşi că intervenţiile minim invazive sunt mai bune decât cele clasice“

1 februarie 2021 18:19   Sănătate
Ultima actualizare:

Dr. Bogdan Marţian, şeful Secţiei de Chirurgie Generală a Spitalului Clinic SANADOR, explică numeroasele avantaje ale chirurgiei minim invazive şi spune că trăim într-o eră în care, cu puţine excepţii, orice intervenţie poate fi făcută cu ajutorul unui robo.

Gândită cu scopul de a depăşi limitele chirurgiei clasice, dar şi pe cele ale chirurgiei laparoscopice şi de a îmbunătăţi capacităţile tehnice ale chirurgului, chirurgia robotică permite efectuarea unor operaţii complexe, cu precizie, flexibilitate şi control mai bune. Dr. Bogdan Marţian, medic primar chirurgie generală, cu competenţe în chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică şi chirurgie oncologică, spune că precizia oferită de braţele robotului îi permite medicului să păstreze cât mai mult ţesut sănătos şi să menajeze structurile nervoase şi vasculare, salvând astfel funcţii fiziologice importante. Specialistul spune că deşi este o metodă de intervenţie mai eficientă, cu rezultate mai bune şi mai puţine riscuri şi complicaţii, chirurgia robotică nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate şi nici măcar de asigurările de sănătate private.

„Weekend Adevărul“: Domnule doctor, putem spune că sunteţi un veteran al chirurgiei laparoscopice, iar din 2020 faceţi şi chirurgie robotică. Cum a fost prima experienţă în sala de operaţii manevrând robotul chirurgical? Dr.

Bogdan Marţian: Eu am început să fac intervenţii laparoscopice în anul 1994, n-am fost chiar primul din România, dar, într-adevăr, a trecut ceva vreme. De chirurgia robotică m-am apucat anul trecut, pentru că atunci a achiziţionat SANADOR robotul chirurgical da Vinci Xi, care este cea mai performantă instalaţie. Întâmplător, prima operaţie pe care am făcut-o a fost una dintre cele mai dificile de făcut atât în chirurgia tradiţională, cât şi în cea laparoscopică, precum şi, parţial, în cea robotică. Este vorba despre un cancer de rect jos situat. Am fost plăcut impresionat de uşurinţa cu care am putut să ajung în pelvis. De altfel, în chirurgia abdominală, cancerul de rect jos situat reprezintă una dintre indicaţiile cele mai importante pentru chirurgia robotică.

Citeste mai multe desore chirurgie robotică pe adevarul.ro

Mai multe