Îţi e foame tot timpul? Care sunt cauzele
Nu eşti tu când ţi-e foame. Eşti uşor iritabilă şi nu te poţi concentra, chiar şi atunci când respecţi orele obişnuite de masă. În plus, îţi vine să ronţăi mereu câte ceva. Te gândeşti, poate, că nu mănânci suficient, dar este vorba de calitatea hranei tale. Noi te ajutăm să identifici factorii care îţi dereglează apetitul, ca silueta ta să nu mai aibă de suferit. Află mai multe din noul număr „Click! pentru femei“!
Nu consumi destule proteine. Alimentele bogate în proteine contribuie la reducerea senzaţiei de foame, iar asta duce, în mod automat, la un aport caloric mai mic. Explicaţia este că proteinele ajută la producţia de hormoni care inhibă apetitul în defavoarea celor care îl stimulează. Alimentele bogate în proteine, cu ajutorul cărora te vei simţi sătulă mai multe ore, sunt carnea, ouăle, peştele, laptele, iaurtul, leguminoasele (fasole, linte, mazăre), nucile, seminţele şi cerealele integrale.
Nu bei destulă apă. O hidratare suficientă, în funcţie de nevoi, ajută organismul să-şi desfăşoare corect procesele şi să-şi menţină starea de echilibru. De asemenea, consumul de apă dintre mese îţi favorizează digestia şi diluează sucurile gastrice, diminuându-ţi senzaţia de foame. Mai exact, un pahar de apă băut la o oră după masă îţi ajută corpul să absoarbă substanţele nutritive din alimentele consumate, lucru care te face să te simţi sătulă pe o perioadă mai lungă.
Nu te concentrezi pe ce mănânci. Dacă ai un stil de viaţă agitat, sigur vei fi distrasă de diferite probleme, în timp ce iei masa. Deşi tu crezi că, în felul acesta, salvezi timp rezolvând două sau mai multe lucruri deodată, sănătatea ta are de suferit. Dacă nu eşti preocupată doar de acţiunea de a te hrăni, nu eşti conştientă nici de cât mănânci. În felul acesta, nu vei recunoaşte semnalele pe care organismul ţi le trimite atunci când se simte sătul şi vei avea tendinţa să mănânci mai mult decât ai nevoie. Aşa că îţi va fi foame, din nou, la puţin timp după ce ai luat masa.
Prea mulţi carbohidraţi „rafinaţi” . Pe lângă aspectul apetisant şi gustul bun, produsele făinoase procesate prezintă câteva dezavantaje: sunt sărace în fibre, vitamine şi minerale. Unele dintre aceste produse sunt pâinea, pastele sau dulciurile preparate cu făină albă. Pentru că sunt sărace în substanţe nutritive, organismul tău se simte păcălit şi senzaţia de foame revine mai curând decât ar trebui.