Kiwi îţi protejează inima

21 ianuarie 2019 19:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Bogat în vitamina C, fibre şi antioxidanţi, kiwi este inconfundabil atât datorită formei şi culorii, cât şi a gustului delicios. Mai mult, acest fruct a fost numit de către nutriţionişti ”fructul perfect”. Iată ce beneficii ne aduce consumul de kiwi.

Kiwi este cunoscut pentru conţinutul bogat în vitamina C, chiar mai mult decât o portocală. Apoi, se poate ”lăuda” cu vitamina K, vitamina E, cupru, potasiu, mangan şi fibre, acestea din urmă acţionând benefic asupra sistemelor digestiv şi cardiovascular. Aceste substanţe ne dau saţietate, ajută la scăderea colesterolului şi previn constipaţia. Studiile au arătat că dietele care conţin multe fibre ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Boli respiratorii

Kiwi, datorită vitaminei C, oferă o protecţie semnificativă în faţa bolilor respiratorii. Astfel, astmul, tusea şi respiraţia şuierătoare pot fi ameliorate şi datorită consumului acestui fruct. O felie de kiwi are mai mult de 80% din necesarul zilnic de vitamina C. Este recomandat să fie consumat la micul dejun. 

Sistemul cardiovascular

Pe lângă vitamina C, fructul mai conţine şi polifenoli şi potasiu, iar toţi aceşti compuşi colaborează pentru reducerea riscului formării cheagurilor de sânge, protejează vasele sanguine şi inima şi protejează organismul împotriva radicalilor liberi care pot duce la arteroscleroza. Mai mult, kiwi reduce cheagurile de sânge fără alte efecte secundare. Kiwi reduce cu până la 15% nivelul trigliceridelor din sânge.

Cure de slăbire

Acest fruct are un procent ridicat de apă şi o cantitate calorică medie, de aceea este benefic în curele de slăbire. În plus, nu are sodiu, ceea ce-l face perfect şi pentru retenţia de apă. Kiwi are efect diuretic şi nu trebuie să lipsească din dieta celor care sunt obezi sau supraponderali. În plus, este bun în cazuri de insuficienţă cardiacă sau hepatică. 

Cancer

Acţionând ca un important antioxidant solubil, vitamina C este esenţială în neutralizarea radicalilor liberi. Mai mult, kiwi conţine flavonoide şi carotenoide responsabile pentru protecţia ADN-ului. Conţinutul de vitamina C şi fitonutrienţii ajută la prevenirea problemelor legate de afectarea ADN-ului din cauza stresului şi a altor probleme de sănătate precum cancer, reumatism, artrite etc.

Vederea ageră

Are în componenţă luteină şi zeaxantină, substanţe care protejează ochii. Ceea ce înseamnă că acest fruct minunat e perfect pentru menţinerea acuităţii vizuale şi protejarea împotriva maculării degenerative, conform www.dcnews.ro. 

În cosmetică

Kiwi se foloseşte pentru tenul gras, acneic, datorită efectului său răcoritor, antiinflamator, cât şi pentru curăţarea feţei. Se face o mască dintr-un kiwi bine copt, 2 linguri de ulei de măsline sau ulei de sunătoare, un gălbenuş, care se amestecă bine apoi se întinde pe faţă şi se lasă să acţioneze 20 minunte. 

Mai multe