La ce ne poate ajuta cărbunele vegetal

10 decembrie 2017 17:55   Sănătate
Ultima actualizare:

Mesele bogate în mâncăruri grase pot îngreuna digestia, ceea ce duce la apariţia senzaţiei de balonare. În loc să apelezi la medicamentele clasice, încearcă un remediu natural, cărbunele vegetal. Află mai multe în numărul din decembrie al revistei Click! Sănătate!

Balonare

Deficitul de enzime digestive sau digestia lentă duc la apariţia balonării din cauza gazelor acumulate la nivelul căilor digestive. Reţeaua de pori de pe suprafaţa capsulelor de cărbune vegetal absoarbe gazele din intestin şi ameliorează senzaţia de preaplin. Se iau 1-2 capsule de cărbune imediat după masă sau ori de câte ori este nevoie. Colita, cauzată de inflamaţia mucoasei colonului, poate fi tratată cu pulbere de cărbune vegetal. Aceasta distruge flora patogenă din intestine şi previne astfel crampele abdominale. Se amestecă 1 g de pulbere de cărbune vegetal cu 100 ml apă şi se bea cu 30 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul durează 3 săptămâni, timp în care sunt excluse din dietă pâinea albă, orezul, fructele proaspete şi uscate.

Toxiinfecţie alimentară

Crampele abdominale, greaţa şi febra pot fi cauzate de o toxiinfecţie alimentară. Cărbunele vegetal reţine bacteriile din tubul digestiv şi astfel simptomele scad în intensitate. Se iau 1-3 g de cărbune medicinal, la fiecare 2 ore şi se consultă medicul specialist. Remediul nu se administrează mai mult de 3 zile. Cărbunele este o măsură de prim-ajutor şi în cazul otrăvirilor cu medicamente, ciuperci otrăvitoare sau substanţe toxice. Se administrează 2 linguriţe de pulbere de cărbune vegetal, dizolvate într-un pahar cu apă, apoi se cere ajutor medical specializat.

Diaree

Fie că este produsă din cauza problemelor biliare sau a asocierii unor alimente, diareea poate fi oprită prin administrarea de pulbere de cărbune medicinal. Se amestecă 1 linguriţă de cărbune în 100 ml apă şi se bea de la primele simptome. Remediul se ia de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, nu mai mult de 3 zile.

Răni superficiale

Tăieturile, zgârieturile sau înţepăturile de insecte se vindecă mai repede dacă se aplică pe piele o pastă din cărbune vegetal. După ce zona a fost dezinfectată, se amestecă bine cărbunele cu apa cât să se formeze o pastă, apoi se întinde pe piele şi se lasă să acţioneze 20-30 de minute. Se îndepărtează cu apă caldă. Tratamentul se repetă până la vindecarea rănii. Remediul este recomandat şi celor care au varice în stadiu incipient.

Mai multe