La ce să fim atenţi când luăm carne!
Scandalul cărnii stricate a luat amploare în ultimele zile, iar întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă nu cumva am mâncat şi noi, fără să ştim,carne alterată. Medicul nutriţionist Corina Zugravune spune cum să recunoaştem produsele proaspete şi ce afecţiuni riscăm dacă le consumăm alterate.
Carnea alterată miroase foarte urât
Dacă dorim să verificăm prospeţimea mezelurilor, nu trebuie să ne bazăm prea mult pe culoarea produselor ci, mai degrabă, pe miros.
„Pentru că mezelurile conţin arome, E-uri, nitriţi, multă apă şi coloranţi artificiali, ele vor avea o culoare roz care dă senzaţia de prospeţime. Iar acest lucru ne poate păcăli. La ce să fim atenţi? La miros! După miros ne vom da seama imediat dacă este bine să cumpărăm sau nu produsul respectiv", explică nutriţionistul.
„În ceea ce priveşte carnea neprocesată, mirosul puternic apare în zona articulaţiilor, aşa că ar trebui să verificăm cu atenţie oasele. Un alt lucru de ştiut: carcasa de pasăre, de exemplu, când se alterează, începe să miroasă din interior către exterior. Organele însă se strică cel mai repede. Ficatul de porc sau de vită, dacă are o consistenţă moale, dacă se rupe sau se taie foarte uşor, ar trebui aruncat la gunoi. De asemenea, dacă produsul din carne este lipicios, acoperit cu mucus, nu este recomandat consumului. Apasă cu degetul pe bucata de carne pe care vrei s-o cumperi! Dacă este elastică şi revine la forma iniţială, este bună pentru consum. Dacă, dimpotrivă, pe suprafaţa ei rămân urme de degete, atunci este alterată sau pe punctul de a se strica.
Cum recunoşti carnea congelată stricată?
În cazul în care carnea stă foarte mult timp la congelator, vom observa că prinde un miros rânced şi are un aspect albicios. Asta înseamnă că a râncezit grăsimea. Este recomandat, pentru protejarea sănătăţii, să nu o consumăm. Nu ne vom îmbolnăvi la modul la care vom cădea la pat, dar acest aliment este toxic pentru organism, itritant şi chiar cangerigen, ne spune dr. Corina Zugravu. Pentru a evita râncezirea grăsimii, înainte de a pune carnea la congelator, stropeşte-o cu apă. La temperaturile foarte scăzute, apa va îngheţa şi va proteja carnea.
Uite ce afecţiuni rişti!
Dacă ai consumat carne stricată, fie că vorbim despre carne macră sau carne procesată, te poţi îmbolnăvi de toxiinfecţie alimentară, ne spune nutriţionistul Corina Zugravu. Însă, în funcţie de cantitatea de carne consumată, dar şi de nivelul de alterare a ei, toxiinfecţia alimentară poate fi mai uşoară sau mai severă. Această afecţiune poate declanşa alte boli, putând duce chiar la deces, mai ales dacă vorbim despre persoane în vârstă sau copii mici.
"De cele mai multe ori, persoanele care suferă de astfel de afecţiuni digestive nu se prezintă la medic, preferând automedicaţia la domiciliu. Este o mare greşeală! Dacă prezinţi simptome de toxiinfecţie alimentară, trebuie să ajungi cât mai repede la medic!", ne-a mai spus dr. Zugravu.
Depozitează corect carnea şi produsele din carne
În cazul în care carnea este foarte proaspătă, ea poate fi păstrată la frigider, la o temperatură între 0-4 grade Celsius, între 7 şi 10 zile, explică nutriţionistul. Ne referim aici la carnea de pui. Organele, în schimb, mai mult de două zile nu rezistă. La congelator, puiul poate fi păstrat până la 6 luni, iar carnea de porc, oaie şi vită maximum un an.
«Ţi-e poftă de mici? Prepară-i la tine acasă!»
"Micii, cârnaţii, mezelurile au printre ingrediente şi foarte multe condimente care elimină mirosul specific de carne stricată. Practic, putem consuma mici sau cârnaţi din carne alterată fără să ne dăm seama. De aceea, cel mai bine este să-i preparăm la noi acasă şi să evităm să-i cumpărăm de la orice colţ de stradă. Şi mâncarea provenită de la firmele de catering este periculoasă şi, astfel, de evitat. Nu ştim de unde provine carnea, cum a fost transportată, depozitată", ne-a spus dr. Corina Zugravu.
Click! spune
Un imens scandal a început miercuri, 12 martie. Procurori de la Crimă Organizată, poliţişti şi inspectori de la Fisc au făcut peste 400 de percheziţii la persoane şi firme suspectate că au au vândut carne, peşte, organe, ouă, preparate, toate expirate şi alterate. Suspecţii acţionau în 18 judeţe din ţară şi au produs pagubă statului de circa 15 milioane €. Aproape 300 de tone de alimente au fost oprite de la vânzare. Zece persoane au fost arestate preventiv, iar alte câteva zeci au fost audiate de procurori.