La ce temperatură trebuie să ţinem fructele şi legumele ca să reziste mai mult timp

22 decembrie 2018 9:42   Sănătate
Ultima actualizare:

Statistic, anual, aruncaţi peste 60% din fructele şi legumele pe care le cumpăraţi din cauză că se alterează. Experţii britanici au studiat îndeaproape fiecare produs în parte pentru a stabili la ce temperatură trebuie să le depozităm în frigider pentru a rezista o perioadă mai îndelungată. De exemplu, păstârnacul, cartofii şi morcovii pot rezista 26 de săptămâni dacă le ţinem la exact 0 grade.

Este înfiorător cât de multe alimente comestibile ajung anual la lada de gunoi! În Marea Britanie, la o populaţie de 66,5 milioane de suflete (conform recensământului din 2017) se aruncă anual fructe şi legume în valoare de 13 miliarde de lire sterline. Principala cauză a acestei risipe de mâncare este: depozitarea greşită a diferitelor produse. De exemplu, broccoli, conopida, caisele sau cireşele sunt păstrate la 5 grade Celsius, în frigider. Dacă ar ţinute la temperaturi cuprinse între 0 şi 2 grade Celsius, ele ar rămâne nealterate câteva săptămâni bune. Singurele care “supravieţuiesc” la temperaturi de peste 5 grade Celsius, adică pe rafturile superioare ale frigiderului, sunt păstârnacul şi cartofii. Iată la ce temperatură trebuie să ţine fructele şi legumele pentru a rezista mai mult timp!

Păstârnacul ţinut în frigider la 0 grade Celsius rezistă 26 săptămâni

Fasolea boabe păstrată în cămară la 7 grade rezistă 2 săptămâni

Sfecla roşie păstrată la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni

Broccoli păstrat la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni

Varza păstrată la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni

Morcovul păstrat la 0 grade în frigider rezistă 26 de săptămâni

Conopida ţinută la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni

Ţelina ţinută la 0 grade în frigider rezistă 8 săptămâni

Porumbul ţinut la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni

Andivele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni

Feniculul ţinut la 0 grade în frigider rezistă 8 săptămâni

Usturoiul ţinut la 0 grade în frigider rezistă 30 de săptămâni

Ghimbirul ţinut la 13 grade în cămară rezistă 26 de săptămâni

Salata (Iceberg) ţinută la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni

Ciupercile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni

Ceapa ţinută la 0 grade în frigider rezistă 8 săptămâni

Mazărea ţinută la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni

Cartofii ţinuţi la 7 grade în cămară rezistă 26 de săptămâni

Rubarba ţinută la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni

Spanacul ţinut la 0 grade în frigider rezistă o săptămână

Ridichile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 16 săptămâni

Citeşte şi:

Sfaturi pentru a-ți recăpăta vitalitatea

10 sfaturi ca să te întorci cu bani din concediu

La ce temperatură trebuie păstrate fructele?

Merele ţinute în frigider la temperaturi cuprinse între -1 şi 2 grade rezistă 12-52 săptămâni

Caisele ţinute în frigider la 0 grade rezistă 4 săptămâni

Avocado ţinut la 7 grade în cămară rezistă 4 săptămâni

Bananele ţinute în cămară la 13 grade rezistă 4 săptămâni

Afinele ţinute în cămară la 13 grade rezistă o săptămână

Murele ţinute la 0 grade în frigider rezistă o săptămână

Coacăzele ţinute în frigider la 0 grede rezistă 3 săptămâni

Cireşele ţinute în frigider la 0 grade rezistă 3 săptămâni

Lime ţinut în frigider la 5 grade rezistă 5 săptămâni

Strugurii ţinuţi în frigider la 0 grade rezistă 26 de săptămâni

Grapefruit ţinut în cămară la 13 grade rezistă 8 săptămâni

Pepenele garlben ţinut în cămară la 7 grade rezistă 4 săptămâni

Kiwi ţinut la 0 grade în frigider rezistă 12 săptămâni

Lămâia ţinută la 10 grade în cămară rezistă 26 de săptămâni

Mandarinele ţinute la 5 grade în frigider rezistă 8 săptămâni

Mango ţinut la 13 grade în cămară rezistă 3 săptămâni

Nectarinele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 4 săptămâni

Portocalele ţinute la 5 grade în frigider rezistă 12 săptămâni

Rodiile ţinute la 7 grade în cămară rezistă 4 săptămâni

Piersicile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 3 săptămâni

Perele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 30 de săptămâni

Ananasul ţinut la 10 grade în cămară rezistă 4 săptămâni

Prunele ţinute la 0 grade în frigider rezistă 5 săptămâni

Pomelo ţinut la 13 grade în cămară rezistă 12 săptămâni

Zmerura ţinută la 13 grade în cămară rezistă o săptămână

Căpşunile ţinute la 0 grade în frigider rezistă 2 săptămâni

Pepenele roşu ţinut la 10 grade în cămară rezistă 3 săptămâni

Mai multe