Laparoscopia sau chirurgia fără bisturiu

31 ianuarie 2017 12:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Folosită atât în diagnosticarea, cât și în tratarea multor afecțiuni ginecologice și abdominale, laparoscopia are numeroase avantaje față de chirurgia clasică.

„Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, în funcţie de scopul operaţiei. De regulă, pentru o singură intervenţie, se fac 3 sau 4 găuri mici. Pacientul se află sub anestezie generală și nu simte nimic“, explică medicul urolog Laurențiu Deutsch.

Tratează și depistează boli grave

Laparoscopul este instrumentul care, introdus în cavitatea abdomenului, oferă chirurgului, pe un monitor TV, o imagine foarte precisă, din interiorul cavității abdominale sau genitale interne. Prin această intervenție se pot trata o gamă largă de afecțiuni ginecologice: chisturi ovariene, fibroame, endometrioza, infecții ale trompelor uterine, sterilizarea feminină definitivă și infertilitate masculină (varicocelul), trompe blocate, hidrosalpinx (blocarea trompei uterine) sau tratamentul sarcinii extrauterine.

Metoda mai poate fi folosită și pentru afecțiunile organelor abdominale:„ calculi biliari, litiază veziculară (pietre la fiere), colecistită litiazică, scoaterea splinei deteriorate sau bolnave; hernii inghinale ombilicale, boală de reflux gastroesofagian sau efectuarea unei biopsii“, spune medicul Laurențiu Deutsch.

Ce presupune intervenția

În cadrul laparoscopiei, se face o incizie de 1,5 – 2,5 cm la nivelul peretelui abdominal, prin care se introduce un ac, în care se injectează, încet, gaz (dioxid de carbon sau oxid de azot) în abdomen. Gazul ridică peretele abdominal. Apoi, prin incizie, se introduce laparoscopul și se vizualizează organele. Alte instrumente (precum un mic foarfece sau un forceps) pot fi incluse printr-o altă incizie și folosite pentru a preleva țesut, repara leziuni sau drena chisturi. De asemenea, laparoscopului îi poate fi atașat un laser. La finalul procedurii, incizia este cusută și acoperită cu un bandaj. După ce tăietura se vindecă, cicatricea va fi foarte mică și puțin observabilă.

Află pe clicksanatate.ro cum te pregătești pentru intervenție!

5 modalităţi prin care poţi deveni mai fericit

Ierburi care stimulează eliminarea grăsimii de pe abdomen

Mai multe