Laptele adăugat în ceai îţi protejează dinţii

28 mai 2016 21:19   Sănătate
Ultima actualizare:

Ai observat petele închise la culoare care rămân pe cană, după ce ai băut ceai? Îţi imaginezi că aproape acelaşi lucru se întâmplă şi pe dinţii tăi?! Din cauza taninurilor conţinute şi a temperaturii ridicate la care sunt băute, ceaiurile închise la culoare riscă să-ţi păteze dantura. Nu şi dacă adaugi în ele puţin lapte.

Este recunoscută deja proasta reputaţie a cafelei de a păta dinţii. Ei bine, şi unele ceaiuri închise la culoare au acelaşi efect.

Vinovate sunt taninurile din compoziţie, acele substanţe responsabile cu gustul puţin amărui şi culoarea închisă a băuturii. Dinţii sunt poroşi, iar particule din aceste lichide pătrund în orificiile microscopice ale smalţului.Potrivit unor studii recente anunţate de womansday.com, cercetătorii au stabilit că, dacă adăugăm în ceaşca de ceai puţin lapte, reducem puterea acestor lichide de a păta dinţii. Cazeina, proteina principală din lapte, se ataşează de taninuri şi previne colorarea. Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetători a folosit dinţi umani, pe care i-a introdus în ceaiuri cu şi fără lapte adăugat. După 24 de ore, au analizat culoarea dinţilor şi au constatat că cei introduşi în ceai cu lapte sunt mai deschişi la culoare decât ceilalţi. De altfel, englezii obişnuiesc să adauge lapte în ceaiul negru pentru că îi conferă băuturii o textură mai cremoasă.

Alte alimente care pătează dinţii

În afară de cafea şi ceai, există şi alte băuturi care îţi pătează dinţii: vinul roşu, sucurile închise la culoare din fructe de pădure. Acelaşi efect îl au sfecla roşie şi sucul din această rădăcinoasă, strugurii negri şi mustul.

Mai multe