Laptele de cămilă, un nou superaliment
Laptele de cămilă este la fel de hrănitor ca laptele uman, având o compoziţie chimică asemănătoare cu acesta, spun specialiştii. În plus, laptele de cămilă are un conţinut ridicat de vitamina C.
Aşa se explică rezistenţa fizică a beduinilor care călătoreau zile în şir prin deşert, fără să consume legume şi fructe, bogate în vitamine şi în minerale. În schimb, ei îşi procurau proteinele din laptele de cămilă.
În urmă cu un an, Ulrich Werney, director ştiinţific al Laboratorului de Cercetări Veterinare din Dubai spunea:.
„Aştept ca Uniunea Europeană să aprobe importul laptelui de cămilă, începând cu anul viitor. În acelaşi timp, sper să se deschidă noi pieţe de desfacere pentru acest aliment sănătos în SUA, în Canada şi în China, iar consumatorii să deguste şi derivatele acestuia, cum ar fi brânza, ciocolata sau îngheţata.
Dacă laptele de cămilă va ajunge pe piaţa europeană, noul sortiment va fi însă comercializat la un preţ mult mai mare, decât alte produse lactate.”
În luna februarie, autorităţile din Emiratele Arabe Unite au obţinut autorizarea exportului laptelui de cămilă şi a produselor derivate în ţările Uniunii Europene.
Peter Nagy, managerul Camelicious, o fermă din Emirate ce deţine 3000 de capete, susţine că are planuri serioase în privinţa exportului pe piaţa europeană.
El intenţionează să -şi dubleze capacitatea de producţie şi să-şi diversifice portofoliul de produse, urmând să testeze nişa cu brânză, iaurturi, unt şi cu alte produse lactate obţinute din lapte de cămilă.
La rândul său, Mutasher Al-Badry, directorul de dezvoltare al companiei, consideră că acordul dat de Comisia Europeană este o „atestare a calităţii laptelui de cămilă şi a produselor noastre”.
Încurajaţi, investitorii consideră că produsul s-a bucurat de un succes peste aşteptări şi că 2013 ar putea fi anul „laptelui de cămilă”, pledând pentru calităţile acestui tip de lapte, mai sănătos decât laptele de vacă şi mai uşor digerabil..Laptele de cămilă poate deveni, în curând, un produs minune în domeniul sănătăţii. Datorită nutrienţilor, specialiştii susţin că acest sortiment de lapte creşte speranţa de vindecare a unor boli grave ale secolului: diabetul, Alzheimerul, autismul, HIV şi cancerul..
Deocamdată, lapte de cămilă se produce doar în ţările arabe, mai ales în Arabia Saudită, dar şi în Somalia. În Europa au apărut multe site-uri şi magazine care vând acest superaliment, după ce s-a aprobat exportul acestuia din Emiratele Arabe Unite (începând cu luna aprilie ).
Mai mult, există o serie de produse alimentare de lux, pe bază de lapte de cămilă, dar şi produse de înfrumuseţare. Unii întreprinzători spun că în Turcia laptele de cămilă se vinde cu 30 euro/ litrul; iar în Statele Unite un litru poate fi cumpărat cu 22-24 de dolari/litrul.
În plus, ei susţin că anumite magazine din ţara noastră au importat lapte praf de cămilă.
Cu toate investigaţiile făcute, n-am descoperit sursa acestui superaliment. Persoanele dornice să-şi îmbunătăţească starea de sănătate, trebuie să -l procure din străinătate?