Leacuri care scad colesterolul
Colesterolul este o substanţă grasă indispensabilă bunei funcţionări a organismului. Reglementează permeabilitatea membranelor celulare şi constituie materia primă pentru sinteaza anumitor hormoni. În exces, se acumulează în vasele de sânge, îngustându-le. Află cum să normalizezi nivelul colesterolului din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Ceai de rostopască
Cunoscută şi sub denumirea de Iarbă de negi, rostopasca este bună pentru scăderea colesterolului şi are rol de protector hepatic. Poate fi folosită sub formă de infuzie, obţinută din 2 linguriţe plantă (doza maximă fiind de 1 g la 24 ore) la o cană cu apă clocotită. Bea lichidul treptat, pe parcursul unei zile. Preparatele cu rostopască se administrează cel mult 7 zile consecutive, cu pauze de 2 săptămâni.
Ulei de măsline extravirgin
Numeroase studii au dovedit că uleiul de măsline extravirgin, obţinut prin presare la rece, scade valorile colesterolului rău LDL şi le creşte pe cele ale colesterolul bun HDL. Uleiul de măsline conţine cantităţi mari de grăsimi mononesaturate, ceea ce ajută la creşterea colesterolului bun. Astfel, riscul de depunere a colesterolului rău pe vasele de sânge este scăzut, prevenind apariţia bolilor cardiovasculare. E suficient să consumi două linguri cu ulei de măsline pe zi, pe termen nelimitat.
Usturoiul
Consumul de usturoi previne apariţia accidentelor vasculare cerebrale şi a bolilor de inimă, asociate cu un nivel crescut al colesterolului rău. Conţine antioxidanţi, magneziu, vitamina B6, C şi B1. Un studiu australian a arătat că suplimentele cu usturoi reduc nivelul colesterolului cu până la 8 %. Ca să îşi păstreze proprietăţie vindecătoare, usturoiul trebuie consumat în stare crudă, 2-3 căţei pe zi. Poţi lua şi suplimente alimentare cu usturoi, într-o cură de 1-2 luni.
Ceaiul verde
Studiile arată că infuzia de ceai verde reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (colesterolul rău). Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se bea cel puţin 3 săptămâni, câte 2 căni pe zi. Este indicat să bei ultima cană cu cel puţin două ore înainte de culcare, deoarece conţine cofeină.