Leacuri contra gingiilor inflamate
Dacă ai gingiile roşii, inflamate şi îţi sângerează atunci când te speli pe dinţi, este foarte posibil să suferi de gingivită. Afecţiunea poate fi ţinută sub control prin efectuarea unui periaj corect, dar şi cu ajutorul remediilor din natură. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Caracterizată prin gingii iritate, care pot sângera cu uşurinţă, gingivita este cauzată de placa bacteriană – substanţă lipicioasă, compusă din bacterii şi localizată între dinţi şi linia gingiei. Placa bacteriană apare ca urmare a unor boli (parodontoză, diabet sau avitaminoză) sau ca efect secundar al unui tratament (hipertensiune, de exemplu). Până ajungi la stomatolog, calmează mucoasa iritată cu aceste remedii.
Muşeţel
Florile de muşeţel sunt recomandate în inflamaţiile pielii şi ale mucoaselor, în bolile microbiene ale cavităţii bucale. Au proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de flori la o cană cu apă clocotită. Se beau sau se clăteşte gura cu 2-3 căni pe zi. Pentru că planta are o cantitate mare de compuşi volatili, infuzia se va pregăti chiar înainte de a fi folosită, pentru a evita pierderea proprietăţilor sale medicinale.
Salvie
Planta are efect astringent şi antiseptic, fiind folosită în abscese dentare, gingivită şi ulceraţii bucale. Ceaiul se prepară prin infuzie, dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la 100 g de apă clocotită. Pentru a grăbi vindecarea, se adaugă rădăcină de cerenţel (călţunul-doamnei).
Cerenţel
Datorită proprietăţilor calmante şi antiseptice, cerenţelul poate fi folosit ca adjuvant în tratarea gingivitei. Decoctul se prepară din 2 linguriţe de rădăcină măunţită la o cană de apă clocotită. Se fierbe totul timp de 10 de minute la foc mic şi, după ce se răceşte, se face gargară sau se aplică comprese pe gingie.
Coada-racului
Coada-racului dezinfectează şi cicatrizează, fiind indicată în tratarea inflamaţiilor şi a sângerărilor gingiei. Se toarnă peste o lingură de plantă uscată o cană de apă fierbinte şi se ţine la infuzat 10 minute. Se strecoară ceaiul şi se lasă la răcit, apoi se tamponează gingiile sau se poate face gargară.