Leacurile de la munte te scapă de răceală

10 decembrie 2015 21:53   Sănătate
Ultima actualizare:

Aerul curat de la munte şi drumeţiile aduc multe beneficii sănătăţii. Află din “Click! pentru femei” cum se folosesc coniferele şi plantele ca remedii în afecţiunile de sezon, cum sunt răceala şi gripa.

  • Pin, pentru gripă. Bogaţi în răşină, ulei esenţial, vitamina C, flavonoide şi glucozide, mugurii de pin au proprietăţi terapeutice valoroase. În caz de bronşite, laringite, tuse sau gripă, este eficient ceaiul de muguri de pin. Pune 2-5 linguri de muguri într-un vas încăpător, apoi toarnă 300 ml de apă fierbinte. După 10 minute, strecoară infuzia şi, pentru a nu te arde, aşteaptă ca ceaiul să se răcească alte 10 minute. Consumă băutura de 3 ori pe zi, până te simţi mai bine.
  • Bradul cicatrizează rănile. Tinctura de răşină de brad e un leac cunoscut pentru cicatrizarea mai rapidă a negilor, eczemelor, arsurilor şi tăieturilor. Pune într-o sticlă 3-4 linguri de răşină şi toarnă alcool alimentar de 90 de grade. Închide recipientul şi lasă-l să stea într-un loc răcoros 3 zile, timp în care agiţi de mai multe ori flaconul. Strecori şi depozitezi conţinutul în sticluţe închise la culoare. La nevoie, aplici extern 2-3 picături de tinctură pe zona afectată.
  • Sirop pentru tuse. Dacă după răceală sau gripă ai rămas cu o tuse persistentă, încearcă siropul de ace de brad. Pune într-un borcan 500 g de ace zdrobite. Adaugă 500 ml de miere şi acoperă recipientul. Lasă vasul într-un loc călduros 30 de zile, după care strecoară amestecul şi păstrează-l în sticle, la frigider. Consumă o jumătate de linguriţă de sirop, de 6 ori pe zi, o săptămână.
  • Jneapăn contra bronşitei. De la jneapăn se folosesc mugurii, acele şi uleiul esenţial. Acesta din urmă are efecte antiinflamatoare şi antiseptice, fiind recunoscut că ajută la desfundarea căilor respiratorii. Dacă suferi de bronşită cronică, pune într-un vaporizator două picături de ulei esenţial de jneapăn, două de ulei de bard şi una de de fenicul. Fă inhalaţii cu acest amestec, la nevoie. 
Mai multe